ENERGIA
Economia16/10/2015

Repsol descarta sortir de Gas Natural i li ofereix aliances

Imaz vol que les dues companyies estudiïn projectes conjunts

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridRepsol es veu abocada a vendre actius per reduir deute i fer-se més rendible. Però Gas Natural no està en venda. Després d’haver-se desfet de la seva participació a la distribuïdora CLH, l’empresa continuarà desinvertint fins al 2020. Això sí: se centrarà en actius no estratègics. Tot i les especulacions que havien rebrotat últimament sobre una possible sortida de Gas Natural, ahir el conseller delegat de la petroliera, Josu Jon Imaz, va remarcar que el 30% de Repsol a la gasista catalana queda fora d’aquesta definició.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Això no vol dir que les coses hagin de continuar com fins ara. Imaz va parlar de les “opcionalitats estratègiques” que hi ha amb la companyia catalana, en una enrevessada formulació per explicar que el que volen fer és explorar possibles “àmbits de col·laboració” entre les dues companyies. És a dir, no només no es volen vendre Gas Natural, sinó que volen estudiar maneres d’integrar més les dues companyies, perquè, al cap i a la fi, Repsol és “gairebé més una gasista que una petroliera”, segons Imaz. Així, per exemple, es podran estudiar possibles projectes conjunts, o fins i tot la cessió de negocis no estratègics com la generació d’electricitat a través de renovables a Gas Natural Fenosa, que també és una elèctrica.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és una de les conclusions del nou pla estratègic que la companyia espanyola va presentar ahir als analistes, en el qual el principal repte de l’empresa és reduir el seu nivell de deute i augmentar la seva competitivitat en la fase d’extracció i refinament del petroli.

En quatre anys (des del 2016 fins al 2020) la companyia que presideix Antoni Brufau i que dirigeix Josu Jon Imaz pretén dur a terme desinversions de 6.200 milions i reduir en un 40% el ritme inversió actual. Aquestes mesures, sumades a un increment de les eficiències (amb un ERO ja anunciat que afectarà 1.500 persones, el 6% de la plantilla), desembocaran en un increment dels diners a la caixa de 20.000 milions, que aniran destinats bàsicament a eliminar el deute (d’uns 14.000 milions) i a millorar la retribució als accionistes.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes xifres estan subjectes a la recuperació del preu del petroli. Si això no passés, la companyia tindria una generació de caixa de 10.000 milions, que suposarien reduir el deute menys de la meitat, en uns 6.600 milions, segons el màxim directiu de la companyia. La retribució als accionistes es mantindria com fins ara.

Què es vendrà

Cargando
No hay anuncios

¿Però de quins actius es vol desfer la companyia per fer caixa? Imaz va dir ahir que encara “no tenen ni nom ni cognom”, però va afirmar en diverses ocasions que l’empresa està implantada en “massa mercats” i va apuntar a Amèrica del Nord, l’Amèrica Llatina i el Sud-est Asiàtic com les zones a potenciar. És a dir, els actius fora d’aquestes zones són susceptibles de ser venuts.

Es posaran a la venda els actius que tinguin una rendibilitat més baixa, per augmentar el marge de benefici, que l’empresa calcula que serà de 6,4 euros per barril, però el banc Goldman Sachs va considerar ahir la xifra “massa optimista”, cosa que va provocar la caiguda del preu de l’acció de Repsol un 4,28%. Fonts de Repsol van explicar que els càlculs de Goldman Sachs són erronis, perquè tenen en compte el marge de benefici d’anys en què es van fer grans inversions.