Economia01/09/2016

Repsol i La Caixa posen a la venda un 20% de Gas Natural

Negocien vendre a fons d’inversió una part de les seves accions en la primera empresa catalana: l’operació pot rondar els 4.000M€

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaGas Natural, la primera empresa de Catalunya per volum de vendes, no canviarà d’amos, però podria veure en els propers mesos un canvi en l’equilibri de forces entre els seus accionistes. Després d’anys d’especulació, el dos principals socis de la gasista, Repsol i La Caixa (que controla la participació a través de Criteria) van reconèixer ahir que estan estudiant desinvertir a Gas Natural, amb la venda d’una participació global del 20%. Criteria se’n vendria un 10% i Repsol un altre 10%, aproximadament. La notícia la va avançar Bloomberg i la petroliera que presideix Antoni Brufau la confirmava poc després en un breu i concís comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Bloomberg també avançava que el possible comprador seria Global Infraestructure Partners (GIP), un fons que aglutina diversos inversors dels Estats Units i que és força actiu en el mercat energètic espanyol, ja que va ser accionista de la Companyia Logística d’Hidrocarburs (CLH) i ara també és a Saeta Yield, la filial de renovables del grup ACS.

Cargando
No hay anuncios

Ni Repsol ni La Caixa van revelar ahir amb qui estan negociant ni si vendran aquest 20% de Gas Natural a un sol fons o a diversos inversors. Bloomberg també apuntava que, a més de GIP, es podria estar negociant amb KKR, un altre fons que ja es va aliar amb Acciona en el negoci internacional de renovables, i que també ha fet altres inversions a Catalunya, com a Port Aventura i Saba.

Repsol, en el seu comunicat al supervisor, va assegurar que les converses són “en una fase molt preliminar” i “no s’ha pres cap decisió al respecte”, però la petroliera va reconèixer que “Repsol i Criteria [La Caixa] mantenen contactes amb diversos inversors” amb la finalitat d’“explorar les possibilitats de desinversió de part de la seva participació a Gas Natural”. Més tard, Criteria va remetre un comunicat a la CNMV en el qual deia que està “mantenint contactes amb alguns inversors per a la venda d’un paquet d’accions representatiu del 20% del capital de Gas Natural”. Criteria concloïa la breu explicació dient que els contactes (amb els possibles inversors) “continuen el seu curs i quan acabin i, en el seu cas, si es tanca un acord, es comunicarà oportunament al mercat”.

Cargando
No hay anuncios

Les primeres informacions van empènyer a l’alça la cotització de Gas Natural, que es va posar a liderar les pujades de les empreses de l’Íbex-35 i només un hora després de que es publiqués la possible venda de part del seu capital el preu de l’acció ja s’havia enfilat un 4,4%. A la fi de la sessió l’acció de la gasista s’havia revaloritzat un 3,05%, fins a superar els 19 euros.

Fins ara, La Caixa i Repsol han mantingut el control majoritari de Gas Natural conjuntament, amb dos terços del capital i un acord de coordinació entre ambdues companyies. Els principals accionistes de Gas Natural són Criteria Caixa, amb un 34,4%, Repsol amb un 30%, i el tercer accionista en ordre d’importància es l’algeriana Sonatrach amb un 4%. Els pactes entre La Caixa i Repsol estableixen el control conjunt de la companyia, amb un repartiment de càrrecs.Per exemple, La Caixa proposa el president iRepsol el conseller delegat.

Cargando
No hay anuncios

Canvi al pacte d’accionistes

Però si es venen el 20% el pacte hauria de ratificar-se o modificar-se, perquè estableix que es mantindrà fins que un dels dos socis baixi del 15% la seva participació, o entre els dos deixin de tenir més del 50%, que és el que passaria si cadascun es ven un 10%. A més, La Caixa continuaria sent el segon soci, amb un 24%, però Repsol baixaria la seva part al 20%, que és la mateixa participació que tindrien el nou o nous socis.

Cargando
No hay anuncios

La participació a Gas Natural ha estat fins ara un coixí per a Repsol, especialment després de l’abaratiment del preu del petroli, que va portar a la petroliera a tancar l’exercici de l’any passat amb unes pèrdues de 1.227 milions d’euros. Les agències de ràting han mantingut aquest mateix any la nota de Repsol en part a la valoració de la seva participació a Gas Natural, tal com va indicar explícitament Moody’s en el darrer informe sobre la petroliera.

Però malgrat que Repsol fa temps que té qualificada la seva participació a Gas Natural com a disponible per a la venda, fins ara la petroliera sempre havia dit que no pensava desprendre’s de les seves accions a la catalana, si bé el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, va dir a finals de febrer que no s’havia pres cap decisió i que el seu interès era prioritzar el valor de la petroliera, malgrat que els resultats negatius de l’any passat van empènyer Repsol a iniciar un pla de venda d’actius.

Cargando
No hay anuncios

Gas Natural ha aportat beneficis recurrents a Repsol i a La Caixa, i n’hi ha promès més per als propers anys, ja que el pla estratègic de Gas Natural per al període 2016-2020 estableix un mínim d’un euro per acció en dividends i destinar el 70% dels beneficis a retribuïr als accionistes, que està previst que rebin en cinc anys uns 7.000 milions d’euros, dels quals La Caixa i Repsol se’n endurien uns 5.100 milions.

LES CLAUS

Cargando
No hay anuncios

Per què els fons d'inversió volen entrar en Gas Natural?

La gasista catalana és una empresa atractiva, de les primeres del món en gas i en plena expansió elèctrica amb la seva filial GPG. És el que se’n diu una utility, ja de per sí atractiva, molt internacionalitzada i sobretot, que té beneficis recurrents i ha promés fins i tot pagar més dividend als accionistes.

Cargando
No hay anuncios

Com afectarà la venda al pacte d’accionistes?

La Caixa i Repsol tenen un pacte per controlar la gasista, fins i tot amb un repartiment dels càrrecs. El control ha estat conjunt des de que AntoniBrufau, que formava tàndem amb Isidre Fainé (a la foto) a la direcció de La Caixa, va passar a ser president de Repsol. El nou soci que entri podria alterar aquest equilibri.

Cargando
No hay anuncios

Què n’obté Repsol de la venda?

La petroliera aconseguiria una important injecció de capital, que podria destinar al seu balanç, molt castigat per la caiguda del preu del petroli. De fet el pla estratègic de Repsol passa, a més d’una reducció de personal que pot afectar unes 1.500 persones a tot el món, per la venda d’actius. La caiguda del preu de cru va castigar els resultats de la petroliera l’any passat, que va perdre 1.227 milions d’euros per les grans provisions que va haver de fer.

Què en treu La Caixa si ven?

Tot i que seguirà sent el primer accionista de Repsol, obtindrà una injecció important de capital, el que pot permitir a La Caixa reforçar els seus fons propis. A més, les noves normes bancaries fan que tenir participacions industrials penalitzi més que abans.