IMMOBILIARI

Renta Corporación estudia donar entrada a un fons estranger

La companyia confia tornar a cotitzar al juliol un cop superat el concurs de creditors

Xavier Grau
18/06/2014
3 min

BarcelonaEl sector immobiliari ha estat un dels més afectats per la crisi, però ja hi ha companyies que comencen a remuntar la situació. A Catalunya primer va ser Inmobiliaria Colonial, que va completar una ampliació de capital i va aconseguir nou finançament amb èxit. Ara és Renta Corporación la companyia que sembla que ha parat el cop. Després d’entrar en concurs de creditors el 2013, la junta de creditors va aprovar la setmana passada el conveni i ahir la junta d’accionistes va donar el tret de sortida a una nova etapa. La companyia, un cop el jutge certifiqui la sortida del concurs, no tindrà pràcticament deute. Això sí, s’haurà aprimat molt. Ha fet una reestructuració societària i de personal -que s’ha reduït pràcticament a la meitat- però no tindrà una gran capacitat financera per fer operacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per aquesta raó Renta Corporación es planteja donar entrada a un nou soci al seu capital. Això sí, sense perdre el control els actuals gestors, va deixar clar ahir després de la junta d’accionistes el president, Luis Hernández de Cabanyes. Ara que els fons d’inversió internacionals s’han fixat en Barcelona, no vol deixar passar l’ocasió. Per això podria donar entrada en el seu capital a un nou soci, possiblement un fons estranger, va explicar Hernández de Cabanyes.

El president de la companyia va apuntar que Renta Corporación podria acabar aquest any amb guanys i va assegurar que la intenció és tornar a cotitzar a la borsa un cop el jutge certifiqui l’aixecament del concurs de creditors. Això vol dir que podria tornar als mercats a finals de juliol, si els permisos de la Comissió Nacional del Mercat de Valors arriben ràpid, o al mes de setembre. Hernández de Cabanyes va assegurar que la companyia ha tancat amb guanys operatius de quatre milions l’últim trimestre del 2013 i el primer del 2014. Però el 2013 el va tancar amb unes pèrdues netes de 13,1 milions d’euros.

Prudència

Respecte al model de negoci, els directius de Renta van explicar que a partir d’ara es continuarà amb petites operacions de compra, rehabilitació i venda d’edificis, que és el que tradicionalment feia Renta Corporación, amb una gran rotació d’actius, però amb operacions de menys de 10 milions d’euros perquè no hi ha capacitat financera de fer operacions més grans. En les grans operacions, Renta Corporación farà d’acompanyant dels inversors, fent projectes i d’intermediari, com ja va passar amb l’edifici Estel de Barcelona -l’antiga seu de Telefónica a l’avinguda de Roma, que va ser comprat per més de 60 milions per un fons asiàtic- i Renta Corporación va fer de mitjancer.

La companyia podrà aixecar el concurs després que la junta de creditors n’aprovés el conveni. Amb un passiu d’uns 160 milions i un forat patrimonial de 27,5, els creditors han acceptat un acord que ofereix tres sistemes de cobrament: el canvi de deute per actius, la conversió del passiu en préstecs participatius i quitances progressives. La companyia calcula que uns cent milions se saldaran amb l’adjudicació d’actius -solars i immobles- i amb els altres 50 milions està prevista la capitalització d’uns 35 milions de deute i quitances d’uns 15 milions. Si tots els grans creditors anessin a la capitalització, la dilució seria del 18%, segons el conseller delegat, David Vila.

El president de Renta Corporación, després d’haver superat la gran crisi de l’empresa, va dir que es miraran amb lupa tots els projectes i que a partir d’ara faran totes les operacions amb molta “humilitat, cura i prudència”.

stats