El Regne Unit es queda sol amb el rebuig al pacte europeu anticrisi
França i Alemanya, impulsors de l'acord, defensen que el 'no' del Regne Unit no impedirà que Europa avanci cap a la sortida de la crisi
Brussel·lesEl Regne Unit s'ha quedat sol aquest divendres rebutjant el pacte europeu per reforçar la disciplina fiscal com a solució per superar la crisi. La resta de socis europeus, en canvi, estan disposats a sumar-se a l'acord, inclosos Suècia, la República Txeca i Hongria, que malgrat tot han demanat temps per consultar els seus parlaments.
Segons recull el document final de la cimera de líders europeus, el Regne Unit és l'únic que no ha acabat acceptant aquesta proposta impulsada per Alemanya i França.
Altres estats que també dubtaven ja han comunicat a primera hora d'avui que s'unirien a l'acord. Són Bulgària, Dinamarca, Letònia, Lituània, Polònia i Romania.
El primer ministre britànic, David Cameron, ha complert les seves amenaces de bloquejar una solució dels Vint-i-set si aquesta no incloïa els interessos del Regne Unit.
La decisió del Regne Unit ha protagonitzat les valoracions dels líders europeus en acabar la trobada a Brussel·les. Alemanya i França, impulsors de l'acord, han estat els primers a lamentar que, tal com havia advertit Cameron, els britànics no s'hagin sumat al seu pla.
La cancellera, Angela Merkel, ha dit: "Lamento que el Regne Unit no ens acompanyi en aquest camí". Tot i així, la líder alemanya ha advertit que l'absència dels britànics "no impedirà que Europa avanci en d'altres matèries importants".
El primer ministre francès, Nicolas Sarkozy, ha afegit que acceptar una derogació de la proposta de control fiscal per al Regne Unit seria "posar en qüestió una gran part de la feina feta a la UE en matèria de regulació".
Sarkozy ha insistit que els problemes econòmics actuals vénen, en gran part, per la desregulació dels serveis financers".