Laboral
Economia21/11/2022

Revolució a les polítiques d'ocupació a Catalunya

El Govern pacta amb sindicats i patronals descentralitzar les mesures ocupacionals

BarcelonaEl departament d'Empresa i Treball de la Generalitat ha aprovat una reforma profunda de les polítiques d'ocupació, que implicarà territorialitzar el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i obligarà a consensuar estratègies entre les administracions locals i els agents locals.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'acord, signat aquest dilluns en un acte a Barcelona, inclou, a més del govern català, els sindicats Comissions Obreres i UGT, les patronals Pimec i Foment del Treball, i les dues entitats municipalistes de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació Catalana de Municipis.

Cargando
No hay anuncios

"Superació del model actual"

El model actual de les polítiques d'ocupació es va dissenyar en l'àmbit estatal als anys 80, però, segons el Govern, ha quedat obsolet i necessita una reforma. Actualment, els fons dedicats a aquestes polítiques es reparteixen als serveis d'ocupació autonòmics i locals anualment i per programes, un fet que evita que es puguin tenir en compte especificitats a escala local o comarcal i que "trasllada elements de tensió al sistema", segons fonts d'Empresa. El model actual sovint provoca retards en l'aprovació dels programes, que només poden durar un any.

Cargando
No hay anuncios

L'acord "pretén superar el sistema anualitzat i de programes" en vigor fins ara i acostar la presa de decisions al màxim als ciutadans. "La nostra realitat ha superat el model de subvenció a Catalunya", indiquen les mateixes fonts.

Territorialització

El principal canvi és que es territorialitzen les polítiques fins als àmbits municipal o comarcal. Segons fonts del departament d'Empresa i Treball, fins ara la gestió de les polítiques actives d'ocupació es feia "des de Barcelona cap al territori". El nou acord, doncs, busca capgirar aquesta dinàmica.

Cargando
No hay anuncios

Als municipis de més de 50.000 habitants, els consells comarcals o altres àmbits territorials diferents que tinguin "una realitat econòmica i ocupacional" pròpia –per exemple conjunts de municipis de diferents comarques– serà on s'aplicaran les estratègies.

Concertació amb els agents socials

La reforma aprovada aquest dilluns obligarà que, en un territori concret –per exemple una comarca–, el SOC, el Govern, les administracions locals, els sindicats i les patronals hagin de dialogar per establir quines són les necessitats del territori en matèria d'ocupació i consensuar una estratègia, que abasta diversos anys, una altra de les novetats respecte del sistema actual. Així, les polítiques actives d'ocupació no seran dirigides directament per la Generalitat, sinó que sortiran de les reivindicacions de l'administració local i de les associacions d'empresaris i treballadors que estan en contacte directe amb el sector productiu de la zona.

Cargando
No hay anuncios

Segons la Generalitat, seran totes aquestes entitats del territori "les que concertaran i lideraran les estratègies" d'ocupació i les que les aplicaran.

Evitar duplicitats

Actualment, es donen situacions en què el SOC i el servei d'inserció laboral d'un municipi o un consell comarcal ofereixen els mateixos programes als ciutadans o, en paral·lel, es pot donar el cas que algun programa aprovat pel govern espanyol no arriba a ciutadans que el necessitarien perquè ni el SOC ni els ens locals demanen fons. El fet de traslladar al nivell local la presa de decisions en les polítiques d'ocupació i, a més, que estiguin consensuades entre administracions i agents socials, evitarà que es dupliquin els esforços i, alhora, minimitzarà el risc que possibles ajudes per als ciutadans es quedin sense assignar.

Cargando
No hay anuncios

Reestructuració del SOC

Per dur a terme la reforma, el SOC preveu crear consells territorials, però també reestructurar la xarxa d'oficines i serveis d'ocupació entre ajuntament, comarques i el Govern.