Sánchez farà la reforma laboral abans del 28-A

Aprovarà un decret que inclou el registre obligatori d’entrada i la prevalença del conveni sectorial

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, en una imatge d'arxiu.
Laia Forès
19/02/2019
3 min

MadridLa convocatòria d’eleccions anticipades per al 28 d’abril deixarà al calaix algunes de les iniciatives promeses pel govern de Pedro Sánchez. Amb només vuit mesos de govern no hi ha hagut temps per fer-ho tot. Però abans que el seu executiu entri en funcions, el líder del PSOE està determinat a aprovar algunes de les reformes pendents en matèria laboral, com les que va anunciar per revertir algunes mesures de la reforma laboral del 2012, impulsada pel PP.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern socialista preveu fer-ho mitjançant un reial decret que portarà al consell de ministres les pròximes setmanes. Ho va anunciar ahir al Senat la ministra de Treball, Magdalena Valerio, amb una metàfora molt gràfica: “Sempre es pot fer un triple a l’últim segon del partit, i hi estem treballant”, va assegurar. També en va parlar la secretària d’estat de Treball, Yolanda Valdeolivas. “El govern farà l’impossible per impulsar les mesures més urgents”, va dir al Congrés.

El reial decret que prepara Sánchez en matèria laboral i de protecció social inclou la recuperació del subsidi per a aquelles persones que han exhaurit el subsidi ordinari d’atur i que tinguin més de 52 anys -el PP va apujar el llindar als 55 anys- o el registre obligatori de jornada laboral per als treballadors. Serà, de fet, una minireforma que en què destaca la prevalença del conveni sectorial per sobre del de l’empresa i el restabliment de la pròrroga automàtica dels convenis col·lectius, que es mantindran en vigor sense límit de temps fins que hi hagi un nou conveni. El PP havia limitat a un any el temps màxim.

La reforma també inclourà millores en les condicions laborals dels treballadors subcontractats, especialment d’aquells que desenvolupin una feina central en l’empresa, que hauran de tenir equiparades les condicions a les de la resta de treballadors.

La secretària d’estat de Treball va apuntar que el decret també servirà per aprovar altres mesures, com la transparència salarial -una iniciativa per reduir la bretxa retributiva entre homes i dones- i el pla per als aturats de llarga durada. “Actuarem amb responsabilitat i realisme, però crec que hi ha mesures en via de sortida que hem de tenir temps de tirar endavant aquesta legislatura”, va dit Valdeolivas.

Tot plegat són mesures pactades amb els sindicats fa mesos però que l’executiu socialista encara no ha aprovat. Els sindicats temen que el govern no arribi a temps i pressionen el PSOE perquè compleixi la seva paraula. El secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, va advertir Sánchez que si no deroga els aspectes més importants de la reforma laboral del PP i de les pensions, “perdrà credibilitat”.

Sense Pacte de Toledo

La legislatura també s’acabarà sense nou acord de pensions. El PP i Podem van frenar ahir l’acord del Pacte de Toledo per la convocatòria d’eleccions anticipades, tot i que la comissió parlamentària estava a punt de tancar un esborrany amb les recomanacions negociades entre tots els partits. En la reunió del Pacte de Toledo ahir al Congrés, Podem va plantejar alguns dubtes sobre qüestions que semblaven tancades, mentre que el PP va argumentar que no es pot tancar un acord quan les majories parlamentàries poden canviar en poques setmanes.

Estava previst elevar les conclusions a l’últim ple abans de la dissolució de les Corts, però ni PP ni Podem volen fer més reunions. “És una oportunitat perduda”, lamentava ahir el portaveu del PDECat, Carles Campuzano.

stats