La distància entre el PDECat i Podem frena la contrareforma laboral

Sánchez renunciarà a aprovar el decret abans del 28-A si els dos partits no acosten posicions

El president espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Treball, Magdalena Valerio, ahir.
Laia Forès
05/03/2019
3 min

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va pronunciar ahir un discurs per inaugurar una jornada sobre política laboral sense dir ni una sola paraula de la contrareforma que el seu executiu s’ha proposat aprovar abans de les eleccions del 28 d’abril. El silenci de Sánchez no era gratuït: cada cop sembla més difícil que el PSOE tingui el suport polític necessari per aprovar-la. Si fa pocs dies tant Sánchez com la ministra de Treball, Magdalena Valerio, prometien en públic que aprovarien un decret amb una reforma exprés per revertir alguns aspectes clau de la reforma laboral que el PP va impulsar el 2012, ahir van optar per la prudència davant les dificultats amb què ha topat l’executiu.

Segons les fonts consultades, Sánchez podria renunciar finalment a aprovar la contrareforma laboral que preveia portar al consell de ministres en les pròximes setmanes si persisteixen les diferències que hi ha entre els partits polítics que haurien de donar suport al PSOE en la convalidació del decret, Units Podem, el PDECat i el PNB. L’executiu socialista no aprovarà el decret si no té garantida la seva convalidació a través de la diputació permanent del Congrés.

Cada vegada més difícil

Les diferències polítiques, especialment entre el PDECat i Units Podem, amenacen amb fer descarrilar les negociacions. “Posar-nos tots d’acord, la quadratura del cercle, és difícil”, admetien ahir fonts governamentals. El temps hi juga en contra, atès que queden menys de dos mesos per a les eleccions generals del 28 d’abril. “Com més a prop som de les eleccions, més difícil és l’acord”, subratllaven les fonts.

Govern espanyol i partits polítics s’acusen mútuament de la situació de paràlisi de les converses. Els partits asseguren que l’executiu de Sánchez encara no els ha posat cap nova proposta damunt la taula per acostar posicions, mentre que el ministeri afirma que la pilota és a la teulada dels grups polítics. “Ha de moure fitxa el govern”, asseguren des del grup d’Units Podem.

Els principals punts de fricció són la prevalença del conveni sectorial al de l’empresa –una de les propostes més importants que inclou la reforma proposada pel PSOE– i el restabliment de la pròrroga automàtica dels convenis col·lectius. També el registre horari dels treballadors i la millora de les condicions laborals dels treballadors subcontractats.

El PDECat defensa que el conveni sectorial només prevalgui en algunes qüestions, les més rellevants, com el salari i les hores extres. També està en contra que el registre horari s’apliqui sense distinció, universalment, a totes les empreses, i proposa que s’articuli a través de la negociació del conveni col·lectiu. “La reforma laboral no pot perjudicar la competitivitat de les empreses”, subratllen fonts de la formació sobiranista.

Renegociar els acords

El PDECat adverteix que la seva posició “està pactada amb el PSOE” des de fa temps. Sobre la possibilitat de renegociar a la baixa les mesures pactades, el partit no es tanca en banda: “N’hauríem de veure el contingut”. Les mateixes fonts, però, admeten que la situació “és complicada”. Podem també afirma que està “disposat a dialogar”, però subratlla que la seva posició “és clara”.

L’executiu del PSOE volia pactar també amb empresaris i sindicats la contrareforma laboral, però davant la impossibilitat d’acostar posicions el ministeri de Treball dona per fet que no es podrà acordar amb els agents socials. No considera, però, que aquest fet sigui un impediment per aprovar el decret.

LES CLAUS

1. Per què Sánchez vol aprovar ara el decret?

Quan Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa es va marcar com a prioritat en matèria laboral revertir algunes de les mesures que el PP va aprovar el 2012, que afavorien les empreses davant els treballadors o suposaven una retallada de les ajudes als aturats. Amb la convocatòria anticipada d’eleccions, el govern espanyol no vol renunciar a fer alguns canvis i s’ha proposat impulsar amb un decret una petita reforma.

2. En què consisteix la contrareforma?

El govern espanyol vol tornar a rebaixar als 52 anys les ajudes als aturats de llarga durada que hagin esgotat l’atur. El PP va apujar l’edat als 55. També planteja que els convenis sectorials prevalguin enfront dels de l’empresa i que tots els treballadors hagin de fitxar a l’entrar i al sortir de la feina per evitar abusos en les hores extraordinàries.

3. Per què està en perill?

El PSOE no pot convalidar sol el decret i necessita el vot favorable almenys de Podem, el PDECat i el PNB, però les posicions entre la formació lila, d’una banda, i el PDECat i el PNB, de l’altra, estan molt allunyades. Podem vol una reforma ambiciosa, però el PDECat adverteix que algunes mesures poden posar en perill la competitivitat de les empreses. Si no hi ha acord, no hi haurà decret.

stats