BarcelonaLa desigualtat va augmentar durant la crisi... i s’ha mantingut estable quan ha arribat la recuperació. Malgrat la bona marxa de l’economia catalana des del 2014, quan va començar la remuntada, les diferències entre les capes més riques i les més pobres de la població han variat poc i, segons quins indicadors es mirin, fins i tot han crescut lleugerament, segons un informe de la Cambra de Comerç sobre l’economia catalana entre el 2000 i el 2017.
Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
La culpa d’això, segons els economistes, cal buscar-la en el mercat de treball. A Catalunya i Espanya, el factor més decisiu per fer esclatar les desigualtats va ser l’increment de l’atur generat per la crisi. “L’augment mastodòntic de l’atur és el principal factor de desigualtat”, explica Xavier Cuadras, professor de la UPF. Ara bé, amb la fi de la segona recessió consecutiva, el 2013, la creació de llocs de treball no ha tingut gairebé cap impacte en la reducció de la desigualtat. “Quan ha baixat l’atur ha sigut amb salaris més baixos. El que es guanya pel cantó de crear més ocupació es compensa amb una caiguda dels salaris”, explica Cuadras, de manera que “no hem tornat als nivells d’abans”.
L’índex de Gini, que mesura la desigualtat entre 0 i 100 (0 és màxima igualtat i 100 màxima desigualtat), només s’ha reduït 0,1 punts des del 2013, mentre que les diferències de renda entre el 20% de la població més ric i el 20% més pobre s’han anat incrementat tant durant com després de la recessió (vegeu el gràfic).
Devaluació interna
El procés de disminució dels sous al llarg de la crisi està relacionat amb la productivitat de l’economia catalana i espanyola i amb el fet que Espanya té l’euro. A partir del 1999, l’Estat va renunciar al control de la política monetària en favor del Banc Central Europeu.
Segons Joan Ramon Rovira, cap d’estudis de la Cambra, l’entrada a l’euro va provocar espectaculars augments del PIB en els anys del boom, però a costa de la competitivitat de l’economia espanyola, ja que es va optar per la construcció i el turisme com a motors de creixement econòmic, uns sectors amb mà d’obra poc qualificada.
En temps de la pesseta, el Banc d’Espanya resolia les pèrdues de competitivitat amb una devaluació de la moneda. Als mercats internacionals, la pesseta passava a valer menys, de manera que, per als estrangers, els béns espanyols eren més barats i les empreses espanyoles exportaven més (al mateix temps, però, els espanyols s’empobrien respecte a la resta de països). Amb l’entrada a l’euro, aquesta eina es va perdre. I amb la crisi, els governs estatals europeus també renuncien a fer una política fiscal diferenciada i lliguen la despesa a unes estrictes normes de control del dèficit que els prohibeixen gastar massa.
L’economia espanyola, per tant, es va trobar sense possibilitat de devaluar la moneda -perquè ja no la controlava- i amb un govern amb molt poc marge per invertir en polítiques de millora de la productivitat, perquè havia de complir amb els objectius de dèficit. L’única opció era l’anomenada devaluació interna, és a dir, guanyar productivitat a través de la reducció dels costos laborals. Traduït: acomiadar treballadors a les empreses, i sous més baixos.
Aquesta pèrdua de salaris va afectar directament el poder adquisitiu de la majoria de famílies, la riquesa de les quals es basa sobretot en els sous. Aquelles famílies a la part alta de la piràmide de riquesa amb més ingressos -per sous més alts o per altres factors, com les rendes derivades d’actius financers o immobiliaris- es van veure molt menys afectades.
Formació i R+D
Segons els experts, una productivitat més elevada continua sent la solució als problemes d’equitat en la societat catalana. El problema és que la productivitat sí que ha crescut, però ho ha fet a costa dels salaris. Mesurada en PIB per hora treballada, la productivitat ha crescut un 17% des del 2000, però les remuneracions salarials només ho han fet un 7% en el mateix període.
Per rebaixar les desigualtats, opina Cuadras, cal millorar la productivitat, però no per la simple reducció dels costos de personal. Rovira i Cuadras coincideixen en la necessitat que empreses i governs inverteixin en innovació i en formació. A més, en el cas dels governs, la inversió en infraestructures també té efectes positius sobre la productivitat. Les inversions, però, donen “resultats al cap d’un temps”. Segons Rovira, les administracions i els agents econòmics haurien de dedicar tots els esforços a invertir més en R+D i en programes de formació, per tenir treballadors més qualificats i sectors amb més valor afegit.
“L’actual especialització productiva ens perjudica”, diu Cuadras, perquè a Catalunya i a Espanya hi ha “sectors intensius en mà d’obra no qualificada i que donen incentius per no qualificar-se”. “Sense prescindir dels sectors més tradicionals, cal apostar pels nous”, conclou.
LES CLAUS
1. L’estancament de la desigualtat només es produeix a Catalunya?
No, en absolut. La desigualtat és un dels problemes que ha portat més de corcoll els economistes en l’última dècada. Alguns treballs recents, com el famós llibre El capital al segle XXI, del francès Thomas Piketty, han tocat de ple algunes de les causes del creixent distanciament entre la part més rica de la població i les classes treballadores del món.
2. ¿Hi ha causes globals que expliquen la desigualtat?
Diversos economistes han explicat que la globalització ha comportat dos efectes econòmics que han fet incrementar notablement la desigualtat: primer, la facilitat per a les rendes altes i les grans empreses per moure capital entre estats i evadir impostos a través de paradisos fiscals. En segon lloc, la internacionalització dels mercats laborals, que permet a les empreses triar en quin país instal·len la producció en funció del cost de la mà d’obra. Per exemple, quan el 2001 la Xina va entrar a l’Organització Mundial del Comerç, aquest esdeveniment “va influir” en sectors de l’economia catalana per als quals “la Xina era competència”, diu Cuadras. Això va augmentar les deslocalitzacions i, per extensió, l’atur.
3. Però en els anys previs a la crisi l’atur va baixar molt.
Just abans de la crisi, l’atur a Espanya va arribar a ser “quasi equiparable” al de la resta de la UE, segons Cuadras. De fet, durant els anys d’expansió econòmica Espanya va rebre centenars de milers d’immigrants que venien “perquè es trobava feina” a Espanya.
4. Per què va créixer tant l’atur a partir del 2008?
Amb l’esclat de la crisi va quedar clar que l’economia espanyola havia crescut molt en termes de PIB però gens a nivell de productivitat, i va quedar enrere en relació amb la resta de països europeus. En temps de la pesseta, l’Estat hauria pogut guanyar competitivitat amb una devaluació de la moneda, però el fet de formar part de la zona euro va obligar l’economia a reajustar-se amb una devaluació interna, és a dir, amb una rebaixa de sous i una reducció de les plantilles.