La recuperació del sector immobiliari arriba més lenta del que s'esperava
El Barcelona Meeting Point arranca amb optimisme moderat i sense la presència de l'alcaldessa, Ada Colau
BarcelonaLa recuperació del sector immobiliari és una realitat, però probablement va a un ritme inferior del que s'esperava. Això almenys és el que es nota al saló Barcelona Meeting Point (BMP), que ha obert aquest dimecres les portes a la Fira de Barcelona. A la inauguració no hi ha assistit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, circumstància que ha provocat crítiques d'alguns participants.
Amb la seva absència, l'alcaldessa ha evitat trobar-se a les portes de la Fira amb un centenar de persones, excompanys de lluita i reivindicacions a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i preferentistes, que han estat tot el matí protestant amb crits i xiulets. La inauguració oficial l'ha fet el secretari d'estat per a l'Economia, Álvaro Nadal.
Aquesta edició del saló es considera la de l'inici de la recuperació del sector immobiliari. Compta amb 280 expositors. Però el cert és que el sector bancari continua tenint un pes molt important. Hi ha promotores importants de l'àrea de Barcelona, com Corp, La Llave de Oro, Núñez y Navarro, Via Célere o Vertix, però els que encara tenen una presència molt visible en el corredor principal del pavelló firal són empreses immobiliàries lligades al sector bancari o sorgides de l'estoc de totxo que van acumular els bancs, com Solvia, Altamira, Servihabitat, Anticipa, Anida o Aliseda. També hi ha algunes entitats, com Kutxabank i el Santander, que comencen a oferir hipoteques als possibles compradors.
La discussió d'aquest any al saló no és la recuperació, sinó el ritme al qual avança. Per al secretari d'estat per a l'Economia, Álvaro Nadal, la recuperació és un fet i l'únic risc que hi ha és "la incertesa política". "Aquest és el saló de la recuperació, però mai el sector immobiliari tornarà a ser el que va ser", indica el president del BMP, Enrique Lacalle. Per al secretari general de Territori de la Generalitat, Pau Villòria, "la recuperació no es produeix al ritme que ens agradaria", i ha parlat d'un "optimisme contingut".
La producció d'una setmana el 2006, ara en tot un any
Els promotors encara rebaixen més les expectatives. L'Associació de Promotors de Barcelona (APCE) estima que aquest 2015 es començaran a construir a Catalunya entre 6.000 i 6.500 nous habitatges, xifra notablement superior a la dels últims anys, però que queda encara lluny de les dades del 2006, quan es van començar a edificar 126.000 habitatges. Les xifres les ha facilitat el president de l'APCE i de la promotora La Llave de Oro, Lluís Marsà. Segons Marsà, la recuperació del sector immobiliari és una realitat, encara que aquesta millora s'està produint a un ritme més lent del desitjat.
Tot i estar lluny dels anys de la bombolla, la millora percentual és gran. Aquest any s'arribarà als 6.500 habitatges iniciats, enfront dels 3.800 de l'any passat i més del doble que els 3.036 de l'any 2013, el pitjor de la crisi. "El que iniciàvem el 2006 en una setmana és el que iniciem ara en un any", ha reblat Marsà per definir de forma clara fins a quin punt es va arribar a enfonsar el sector. Tot i així, el president dels promotors no s'ha atrevit a augurar que el sector ja entri en "velocitat de creuer".
Altres veus també han definit la recuperació del sector com més pausada del que es voldria i en forma asimètrica. Així, el president de Sociedad de Tasación, Juan Fernández-Aceytuno, considera que la recuperació serà lenta i desigual. Per això, en els darrers mesos hi ha hagut un increment de la venda de pisos, però els preus han pujat en alguns llocs i en d'altres han baixat. Una opinió compartida pel director de negoci promotor de La Caixa, Carles Casanovas, que ha afirmat que "esperem estabilitat en els dos pròxims anys i una mica de creixement en els preus, però no a tot arreu igual".
Incertesa política
Tot i l'advertiment dels perills que suposa per al sector la incertesa política que ha fet el secretari d'estat per a l'Economia, els promotors no ho veuen igual. Almenys així s'han expressat Elena Massot, consellera delegada de Vertix, i Juan Velayos, que ocupa el mateix lloc a Neinor Homes. "A Barcelona la meitat dels compradors són estrangers i no hem detectat ni més ni menys interès pel tema polític", ha dit Massot, que ha indicat que "sembla que la gent té assumit que no passarà res o que, passi el que passi, no afectarà la seva inversió".