Economia21/07/2021

El BBVA veu una "recuperació intensa" a Catalunya malgrat la cinquena onada

L'impacte de la pandèmia en el turisme i l'arribada dels fons europeus marcaran la sortida de la crisi aquest 2021

La recuperació de l'economia catalana avança a bon ritme, però encara hi ha el risc que es vegi parcialment truncada per l'impacte de la cinquena onada de contagis sobre alguns sectors clau, sobretot el turisme, segons l'informe de la situació econòmica de Catalunya presentat aquest dimecres pel servei de recerca del BBVA.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estudi apunta que l'economia catalana està experimentant "una recuperació intensa" aquest any, malgrat els episodis d'augment de contagis pel coronavirus que han obligat a incrementar les restriccions a la mobilitat i l'activitat econòmica. Tot i això, Miguel Cardoso, economista en cap de BBVA Research, destaca que el primer trimestre del 2021 el producte interior brut (PIB) –l'indicador que mesura la mida de l'economia– català va créixer un 1,5% intertrimestral, i que espera que en el segon trimestre s'arribi al 2,5% o fins i tot al 3%, un cop es facin oficials les xifres definitives.

Cargando
No hay anuncios

Aquest ritme de creixement és "elevat", ha comentat Cardoso, sobretot perquè arriba "després de la incertesa de la segona i tercera onades", registrades a finals del 2020 i principis d'aquest any. L'economista ha assegurat que, amb les dades de què disposa el banc, s'ha constatat que el consum s'ha vist cada vegada menys afectat per les diverses onades de l'epidèmia, per la qual cosa espera que l'actual cinquena onada tingui un impacte relativament limitat en comparació, per exemple, amb la primera, quan el consum va caure un 80%.

Cargando
No hay anuncios

El consum és l'indicador clau per entendre l'evolució de l'economia catalana, especialment perquè afecta de ple el sector serveis. Dintre d'aquest sector, els "serveis de consum social", com la restauració, l'hostaleria i l'oci, els més afectats per les mesures anticovid, són alhora els que tenen un pes més destacat a Catalunya en comparació amb altres comunitats autònomes, sobretot pel fort pes del turisme sobre el PIB català.

En aquest sentit, doncs, el turisme marcarà el camí de l'economia el que queda d'any, com ja va advertir també l'Airef. Cardoso ha incrementat fins al 6,6% –un punt més que en l'últim pronòstic i una dècima més que la mitjana espanyola– la predicció del BBVA per al creixement de l'economia catalana enguany i, a més, hi manté "un biaix a l'alça" que dependrà, no obstant, de si "la percepció de seguretat no canvia" entre la població i entre els potencials visitants estrangers. És a dir, que l'evolució dels contagis pot ser determinant per al sector turístic, un dels principals creadors d'ocupació durant l'estiu i que representa el 17% del PIB de Catalunya. "Les següents sis setmanes seran claus", ha afirmat Cardoso en l'acte de presentació de l'informe.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el turisme estranger, que encara està més d'un 30% per sota de les xifres de fa dos anys, és el que marcarà més la diferència, ja que el turisme interior català i l'espanyol s'han recuperat a bon ritme. Els viatges de negocis, però, encara són lluny de les xifres del 2019. Cardoso ha destacat el fort creixement de turisme intern català, en especial el que es desplaça des de la demarcació de Barcelona a les altres tres demarcacions, que està en nivells molt superiors als d'abans de la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

Els fons europeus marcaran la tardor

Si el turisme serà un dels elements que determinaran el ritme de creixement de Catalunya durant el tercer trimestre, el quart trimestre es veurà impactat per l'arribada dels fons Next Generation de la Unió Europea. El govern espanyol espera rebre fins a 25.000 milions d'euros abans d'acabar el 2021, però al mes de maig només havia rebut 18.000 euros (sense els milions). Si els fons esperats per l'Estat no es desemborsen es produirà una "desacceleració important" al conjunt d'Espanya, ha afegit el responsable de BBVA Research.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la lentitud dels Next Generation contrasta amb el bon comportament de famílies i empreses. "La despesa privada ha evolucionat positivament i la despesa pública negativament", ha comentat Cardoso. En aquest sentit, a Catalunya destaca la recuperació del consum en els sectors més afectats, com la restauració, que s'ha situat un 40% per damunt de nivells del 2019.

"Una bona part de la despesa s'està finançant amb estalvi", ha ressaltat Cardoso. El BBVA estima que a Espanya hi ha uns 68.000 milions d'euros estalviats, que corresponen sobretot a la despesa que famílies de classe mitjana-alta i alta no han fet durant la pandèmia. D'aquesta quantitat, Cardoso creu que més d'un 20% correspon a estalvi acumulat a Catalunya, la qual cosa explica l'increment del consum. Aquesta bossa d'estalvi té un límit i no durarà fins a final d'any, però és justament quan s'acabi que l'economia hauria de rebre el gruix dels fons europeus, per la qual cosa el creixement no se n'hauria de ressentir especialment, segons el BBVA.

Cargando
No hay anuncios

A més, a nivell empresarial, Cardoso es mostra optimista per dues raons. La primera és que no detecta "problemes de solvència seriosos al teixit productiu català" i, en segon lloc, que espera que el creixement econòmic als Estats Units i sobretot a la resta d'Europa suposin un impuls a les exportacions catalanes.