La recuperació agafa embranzida
La indústria i el sector públic estiren del carro mentre el turisme es manté com la gran incògnita
BarcelonaEls indicadors ja apunten cap a la sortida de la crisi. Tot i que la plena recuperació de l’activitat econòmica no arribarà fins al final del 2022, segons tots els organismes, l’economia catalana ha guanyat força les últimes setmanes després de dos trimestres amb creixement negatiu fruit de la tercera onada.
El segon trimestre del 2020 va tenir “un abril catastròfic, un maig dolent i un juny esplendorós”, recorda Albert Carreras, catedràtic d’economia de la UPF. En canvi, el segon trimestre d’aquest any és més positiu. La reducció dels contagis per covid-19 i el ritme de vacunació estan facilitant la reobertura de sectors que fins ara anaven a mig gas o estaven directament aturats. “Comparat amb un any enrere estem molt millor, i és la primera prova que ens en sortim”.
La indústria és el sector que més deixa enrere la crisi i arrossega a l’alça una part del sector serveis dedicat al suport industrial. La majoria de companyies industrials ja han recuperat quasi el 100% de l’activitat i es beneficien de la bona marxa de les exportacions, que van créixer un 18% respecte als nivells prepandèmia. Carreras també destaca que, gràcies a aquesta millora, “la distribució comercial també s’ha anat recuperant” de la mà del comerç, que deixa enrere els mesos de tancaments més estrictes.
Així mateix, tant el sector públic com les empreses privades que ofereixen serveis públics –per exemple, companyies del sector de la salut o l’educació– s’han beneficiat del repunt de la despesa efectuada per les administracions per pal·liar els efectes de la crisi.
La bona marxa de la recuperació es deu, en part, a un “bot important” del consum, segons Joan Ramon Rovira, responsable del gabinet d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona. La Cambra ha presentat aquest dimecres el seu baròmetre econòmic del maig, en el qual recull un grapat d’indicadors que assenyalen una tendència positiva de l’economia catalana, tot i que encara no s’han assolit els nivells del 2019 en quasi cap sector. En total, l’activitat és un 6% inferior als nivells de just abans de l’esclat de la pandèmia, però havia arribat a caure un 25%.
Rovira destaca el que anomena ocupació efectiva, que calcula el nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social i hi descompta els afectats per un ERTO. En aquest sentit, l’ocupació ha millorat i el nombre d’empleats en ERTO és al nivell més baix –uns 136.000 a l’abril–des de l’octubre.
A més, la Cambra destaca que, en la mateixa línia que l’ocupació, la creació d’empreses ha experimentat “un repunt en xifres absolutes” després de mesos en què només se’n tancaven.
El turisme, la baula feble
Ara bé, Carreras recorda que “hi ha coses que encara no s’han mogut”. Particularment destaca un sector que té un pes molt destacat en l’economia catalana i espanyola: el turisme. “No hi ha turisme internacional rellevant i el turisme local encara és escàs”.
Les restriccions a la mobilitat entre països expliquen la baixíssima afluència d’estrangers al llarg de tot el 2020, malgrat els esforços del govern de Pedro Sánchez per reactivar l’arribada de visitants a partir del juliol. A més, el fet que la pandèmia no estigués controlada en molts indrets d’Europa i que no hi hagués encara cap vacuna va tallar d’arrel l’arribada de turistes.
En aquest sentit, Carreras destaca que enguany Catalunya té un avantatge: és una destinació accessible amb cotxe des d'una gran part de l’Europa Occidental, d’on provenia el gruix de visitants estrangers abans de la pandèmia, en un moment en què encara no està del tot normalitzat el trànsit aeri.
- 21.314Caiguda del nombre total de treballadors afectats per un ERTO al mes d’abril passat a Catalunya, cosa que situa aquesta xifra en els nivells més baixos des de l’octubre, abans de la tercera onada de la pandèmia.
- 1.400Nous comptes de cotització a la Seguretat Social –és a dir, empreses creades– a Catalunya el mes passat respecte del març, tot i que la xifra continua un 8,5% per sota dels nivells de fa dos anys.
- 18,3%Creixement de les exportacions catalanes al març respecte els nivells anteriors a la crisi del coronavirus. La química, els béns d’equipament i l’automoció van ser els tres sectors que van liderar les vendes exteriors.
- 12%Pes del sector turístic sobre el total del producte interior brut català. El turisme és el sector que més està trigant a deixar enrere la crisi, tot i que aquest estiu podria repuntar parcialment si es permet el turisme internacional.