Rècord d'inversió en oficines a Barcelona el 2019: 1.700 M€
El sector immobiliari no nota la situació política i viu el seu millor any
BarcelonaEl sector immobiliari que reflecteix més la situació econòmica, la inversió en oficines, ha viscut el 2019 el seu millor any històric a la ciutat de Barcelona, amb una inversió rècord de 1.700 milions d'euros, segons les dades divulgades aquest dilluns per la consultora Savills Aguirre Newman. Una inversió que representa el doble de la mitjana dels últims quatre anys.
Però no és només un rècord inversor sinó que, segons la presidenta de Savills a Barcelona, Anna Gener, reflecteix el bon moment econòmic que viu la ciutat de Barcelona. Això ho demostra el fet que ha canviat el tipus d'inversor i que la superfície que hi ha lliure a Barcelona per llogar és mínima, del 4,5%, i que baixa a només el 2% en llocs com el 22@, amb una ocupació protagonitzada molt sovint per empreses tecnològiques.
Gener ha destacat que més del 90% dels lloguers són a empreses de nova implantació a Barcelona. "Són companyies que venen de fora", ha destacat el director d'oficines de Savills, Hipólito Sánchez, una cosa que no passa a Madrid, on hi ha més percentatge d'ocupació d'empreses que ja eren a la capital i que canvien d'ocupació. Sánchez també ha destacat un canvi respecte de Madrid. Fins ara, del total d'inversió a les dues grans ciutats espanyoles, el 70% era per Madrid i el 30% anava a Barcelona. Aquest any, ha assenyalat, la proporció ha canviat i Barcelona s'endú un 45% de la inversió.
A més, el responsable del mercat d'oficines de Savills ha destacat la poca incidència de la situació política a Catalunya, fins i tot amb els aldarulls després de la sentència de l'1-O. "La inestabilitat política no ha afectat els preus", ha reblat.
Per a l'any que ve, la consultora espera que continuï el bon moment del mercat d'oficines a Barcelona perquè al mercat hi ha molta liquiditat i perquè la rendibilitat del sector és molt superior a la del deute públic. A més, ha destacat Anna Gener, la poca disponibilitat de superfície per llogar fa que sigui molt atractiu invertir a Barcelona i, de fet, s'està produint un fenomen abans inèdit: la venda de projectes abans de construir-se i la promoció de projectes clau en mà, és a dir, amb els llogaters assegurats abans d'aixecar-los.
Canvi de perfil
Si amb la recuperació la majoria d'inversió la feien fons oportunistes, que volien aconseguir plusvàlues a curt termini, aquest any ha aterrat a Barcelona d'un altre perfil d'inversors: els anomenats core i core+, que bàsicament són fons internacionals a llarg termini que sacrifiquen rendibilitat en favor de la seguretat de la seva inversió. "Volen seguretat i rendes, encara que sigui amb rendibilitats més baixes", indica Anna Gener.
Segons la consultora, dels nous inversors el 75% són internacionals i el 57% són fons d'inversió. Entre aquests nous fons internacionals que han entrat a Barcelona per primer cop aquest any hi ha el grup filipí Emperador, que va comprar per 148 milions d'euros la seu de Telefónica a Diagonal 00, però també hi ha altres fons internacionals com Aberdeen, KanAm i Amundi. Quant als venedors, les grans operacions les han protagonitzat promotors com Iberdrola, que es va vendre la Torre Auditori –al costat de la Fira–; Telefónica, que es va vendre la seva seu per continuar ocupant-la de lloguer, i fons i socimis que van comprar edificis a l'inici de la recuperació, que els han millorat i ara els venen amb plusvàlues, com Merlin Properties o Media, el fons fundat per Javier Faus.