COMERÇ EXTERIOR
Economia19/08/2015

Rècord històric d’exportacions

Europa és el primer client però es dispara el creixement de les vendes a l’Amèrica i l’Àsia

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaTots els experts destaquen les exportacions com una de les palanques de la recuperació. I el comportament de les vendes a l’exterior de Catalunya estan en remuntada. Al mes de juny Catalunya va marcar un rècord històric d’exportacions i el primer semestre del 2015 ha sigut el millor de tota la sèrie històrica. Segons les dades publicades ahir pel ministeri d’Economia, Catalunya va exportar al juny per valor de 5.662 milions d’euros, un 15,2% més que el juny de l’any passat. I en els primers sis mesos de l’any les vendes a l’estranger van pujar a gairebé 32.000 milions d’euros, amb un creixement del 7,2% respecte al mateix període de l’any passat.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el primer semestre les exportacions del conjunt de l’Estat van pujar a 125.123 milions d’euros, una xifra que també suposa un rècord històric. Però el creixement del conjunt de l’Estat (4,9%) és inferior a l’increment del 7,2% de les exportacions catalanes. Així, Catalunya guanya cada cop més pes com a motor exportador, i ja aporta el 25,5% del total de les vendes espanyoles a altres estats, segons les dades del ministeri d’Economia.

Cargando
No hay anuncios

Balança comercial i energètica

Però, tot i el creixement de les vendes a l’estranger, les compres a fora encara són superiors, cosa que comporta un dèficit comercial. Del gener al juny Catalunya va exportar per valor de 31.899 milions (7,2% més) i va importar 37.815 milions (5,8% més). Això vol dir que Catalunya va generar un dèficit comercial de 5.915 milions i té una taxa de cobertura -la part de les importacions que es poden pagar amb les exportacions- del 84,4%. En el cas de l’Estat, les exportacions van pujar a 125.1233 milions (4,9% més) i les importacions a 136.603 milions (4,2% més), amb la qual cosa es va generar un dèficit d’11.480 milions i la taxa de cobertura és del 91,6%.

Cargando
No hay anuncios

Dins la millora de la balança comercial ha tingut especial pes, tant a l’Estat com a Catalunya, l’abaratiment del preu del petroli, ja que l’alta dependència energètica normalment eleva la factura de les compres a l’estranger. En el primer semestre les exportacions catalanes de productes energètics van augmentar un 58,6%, fins als 205,5 milions d’euros, mentre que les importacions de petroli, gas, carbó i electricitat van caure un 8,4%, fins als 637 milions d’euros. Això va suposar una millora del saldo energètic respecte al mateix període de l’any anterior del 23,7%.

La química, el primer sector

Cargando
No hay anuncios

Per sectors, les principals exportacions catalanes van venir el primer semestre de la química, amb 8.497 milions, que suposen el 26,6% del total; l’automòbil, amb 5.402 milions, que aporten el 16,9% del total; els béns d’equip, amb 5.328 milions (16,7%), i l’alimentació, amb 4.156 milions (13%). D’aquests sectors els que van créixer més són l’automòbil (13,9%), l’alimentació (9,7%) i la química (5,7%), mentre que els béns d’equip van pujar només un 0,4%. Però altres sectors amb menys pes creixen més, com l’energia (18,5%); les primeres matèries (30,4%); els béns de consum (electrodomèstics, electrònica de consum i mobles), que pugen un 17,7%, i les manufactures de consum (tèxtil, confecció, calçat o joguines) amb el 10,1%.

En el primer semestre de l’any les exportacions van créixer a les quatre demarcacions (a Barcelona un 7,3%, a Girona un 8,5%, a Lleida un 10,3% i a Tarragona un 5%), mentre que les importacions van augmentar a Barcelona (10,5%), Girona (11,6%) i Lleida (16,7%) i, en canvi, van caure un 18% a Tarragona.

Cargando
No hay anuncios

Vent de cua

Les dades demostren que Catalunya es beneficia del que l’economista en cap per a Espanya del BBVA Research, Miguel Cardoso, ha batejat com a “vent de cua” que impulsa l’economia, i que es resumeix en la millora de l’economia mundial, la recuperació de l’eurozona i altres factors conjunturals com el baix preu del petroli i les mesures adoptades pel Banc Central Europeu amb injeccions de liquiditat i tipus baixos que han portat a una depreciació de l’euro respecte al dòlar que afavoreix les vendes fora de la UE.

Cargando
No hay anuncios

Aquest factor fa que tot i que la UE continuï sent el principal mercat de Catalunya (el 65,3% del total amb un augment del 8% en el primer semestre d’aquest any respecte al mateix període de l’any passat), les vendes en àrees amb altres monedes creixin més, com a Amèrica, on augmenten un 17,4%, i a l’Àsia, on l’increment és del 20,5%. El risc és Rússia, on en els primers sis mesos les vendes catalanes han caigut un 42,4%.