Economia22/01/2016

Rècord històric d’empreses exportadores

Entre el gener i el novembre 16.264 empreses catalanes van vendre a l’estranger, cosa que equival a 300 empreses exportadores més que les que hi va haver en tot l’any 2014

D.s.u.
i D.s.u.

La recepta que han trobat moltes empreses catalanes per sortir de la crisi ha sigut mirar a l’estranger. Per això, des del 2012, un cop superat el primer sotrac de la recessió, Catalunya ha batut cada any el rècord històric d’empreses exportadores. El 2015 el rècord es va tornar a dinamitar. Entre el gener i el novembre 16.264 empreses catalanes van vendre a l’estranger, cosa que equival a 300 empreses exportadores més que les que hi va haver en tot l’any 2014. Això fa preveure que el rècord quedi àmpliament superat amb les dades acumulades fins a final d’any que publica el ministeri d’Economia.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot plegat va seguir impulsant el rècord exportador. Les vendes catalanes a l’exterior van arribar als 58.747,3 milions d’euros entre el gener i el novembre, un 6% més que al mateix període del 2014, i van seguir consolidant Catalunya com a motor exportador de l’estat espanyol. No obstant, el fet que les importacions anessin a més bona marxa -van créixer al novembre més d’un 11% en comparació amb el mateix mes de l’any anterior- va fer que el saldo comercial (la diferència entre les importacions i les exportacions) caigués en picat, amb un dèficit comercial de 1.141 milions només al novembre, un 41,6% més que al mateix mes de l’any anterior.

Cargando
No hay anuncios

Aquest fort augment del dèficit comercial al novembre, però, s’ha de relativitzar, perquè les dades mensuals d’exportacions depenen molt de fets conjunturals, com grans comandes entregades per les grans empreses. Tot i així, en l’acumulat anual, que sí que permet veure la tendència del dèficit comercial, la diferència entre importacions i exportacions de béns continua sent negativa per a Catalunya, i el dèficit es va incrementar un 4,2%, fins als 11.230 milions d’euros. Catalunya, però, continua sent, amb molta diferència, el primer exportador espanyol. El 25,5% de les vendes a l’exterior de les empreses de l’Estat les fan companyies catalanes.

Les exportacions van estar impulsades principalment pels productes químics (26,4% del total), els béns d’equip (17%) i el sector de l’automòbil (16,3%). Aquestes tres activitats van incrementar el total d’importacions respecte a l’any anterior, en un 4,3%, un 9,1% i un 7,3%, respectivament. L’impuls de les vendes a l’exterior va situar el creixement de les exportacions al novembre per sobre dels augments registrats en el conjunt de la Unió Europea (5,2%) i de la zona euro (5,7%), segons va destacar ahir el departament d’Empresa i Coneixement, en un comunicat.

Cargando
No hay anuncios

En l’acumulat anual, les importacions catalanes van créixer un 5,7% fins a situar-se en els 69.976,5 milions d’euros, un 27,7% del conjunt de l’Estat, on el dèficit comercial es va reduir un 1,2%, impulsat per un repunt de les exportacions del 4,3%, un nou màxim històric per al sector exterior espanyol, on les importacions van avançar una mica menys, un 3,8%.

Per demarcacions, el màxim dinamisme en les vendes a l’estranger es va registrar a Lleida, on les exportacions van créixer un 9,8% fins al novembre, amb un total de 1.726,5 milions. La van seguir Girona (+6,7%, amb un total de 4.321,5 milions), Barcelona (+6% i 45.996,8 milions) i Tarragona (+4,1% i 6.702,4 milions).