Comerç exterior

Rècord històric d'exportacions catalanes tot i la pandèmia: 80.538 M€

El comerç exterior es refà després del sotrac del covid i ja creix un 9% per sobre de les dades del 2019

BarcelonaAbans del sotrac del covid, les exportacions catalanes venien d'una forta embranzida, amb una dècada trencant rècords històrics. Després d'un primer any dur de pandèmia per al comerç exterior, en què va caure un 10%, les vendes a l'estranger tornen a ser de màxims. Les exportacions catalanes van assolir el 2021 la xifra inèdita en la sèrie històrica (es remunta al 1993) de 80.538 milions d'euros, un 21% més que l'any anterior i un 9% més que el 2019. Catalunya va ser de lluny la comunitat autònoma més exportadora d'Espanya —la segona va ser Madrid amb 39.866 milions, pràcticament la meitat— i va representar el 25% en el total estatal, segons les dades publicades aquest dijous pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Continuem sent un motor econòmic del sud d'Europa, s'ha demostrat la robustesa del nostre teixit empresarial", ha celebrat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, durant la seva valoració d'aquestes dades. Al novembre el seu departament ja havia previst que Catalunya acabaria l'any amb un rècord, però l'estimació de 78.000 milions d'euros s'ha acabat quedant curta. De fet, aquesta remuntada en les vendes a l'estranger de les empreses catalanes s'ha produït malgrat els problemes provocats a la indústria pels colls d'ampolla en les cadenes de subministrament i l'increment de preus en les matèries primeres i l'energia. "Són qüestions de caràcter conjuntural, que òbviament impacten i veurem com evolucionen, però les empreses han sigut resilients en moments complicats", ha destacat Torrent.

Cargando
No hay anuncios

Els sectors que van tirar del carro i que van registrar els increments més rellevants en aquest retorn als nivells prepandèmia van ser el químic, els béns d'equip i l'alimentació. Totes les demarcacions catalanes van tancar l'any amb uns resultats millors que els del 2019, encara que Lleida va liderar aquest repunt, amb un 17% més que fa dos anys. Torrent també ha reivindicat que el creixement del sector exterior català va ser superior al del conjunt de la zona euro (17%) i al de països com França (15%) o Alemanya (fregant el 14%). Pel que fa a les importacions, encara no han recuperat el volum previ al covid i es van situar en 90.428 milions d'euros, de manera que el Principat va registrar un dèficit comercial de 9.890 milions, un 5% inferior al de l'últim exercici.

Cargando
No hay anuncios

Entre les mesures del Govern per seguir marcant rècords d'exportacions més enllà del 2021, Torrent ha recordat la posada en marxa de la finestreta d'aprovisionament i logística d'ACCIÓ i els 100 milions d'euros aprovats en línies de préstecs per assegurar que les pimes catalanes no es queden sense capital circulant. "Si hem fet això sense les eines d'un estat, imaginem què podríem fer si tinguéssim aquesta capacitat", ha afirmat el conseller. A més, ha afegit que injeccions massives de recursos públics com la que suposaran els fons europeus Next Generation també contribuiran a reforçar la internacionalització de l'economia. També ha admès que ens trobem davant un "canvi de paradigma" que també obligarà moltes empreses a repensar-se en matèria de sostenibilitat i digitalització.

Espanya supera els 300.000 M€

La tendència a l'alça de les exportacions no és exclusiva de Catalunya. Al conjunt de l'Estat també es va batre un nou rècord històric i el sector exterior va superar per primera vegada la barrera dels 300.000 milions d'euros, una fita que no va evitar que el dèficit comercial (26.178 milions) es dupliqués respecte al 2020 per l'increment del cost de comprar energia a altres països. Les exportacions espanyoles van remuntar un 21% fins als 316.609 milions i es van situar un 9% per sobre de la dada del 2019. Tot i així, el repunt de les importacions va ser encara més elevat, amb un 24%, que les va situar en 342.787 milions.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta pujada tan significativa en tots dos casos contrasta amb les caigudes de l'exercici anterior, quan les vendes a altres països van recular un 10% i les compres a l'estranger es van reduir un 14,7%. La secretària d'estat de Comerç, Xiana Méndez, ha assenyalat que malgrat haver augmentat notablement, l'import del dèficit comercial d'Espanya el 2021 és el segon més petit de l'últim lustre. A més, de cara a enguany ha avançat que s'espera que la tendència positiva de les exportacions continuï —encara que en menor magnitud—, gràcies a l'alleugeriment dels colls d'ampolla. No obstant, ha reconegut que els preus de l'energia i la manca de semiconductors seguiran sent "riscos" rellevants.

L'encariment de l'energia llasta les exportacions de ciment

El consum de ciment el primer mes del 2022 ha augmentat un 8% en relació amb el mateix període de l'any anterior fins a les 160.237 tones, mentre que l'acumulat dels últims 12 mesos (2 milions de tones) frega el volum (no arriba a un 3% menys) registrat entre el gener del 2019 i el del 2020, abans de la crisi del covid. Segons dades de la patronal Ciment Català, la producció va assolir les 251.035 tones al gener, un 15% més que el 2021, i les exportacions van pujar un 9%, fins a les 156.759 tones al gener, però han caigut més del 10% els últims 12 mesos per l'augment del cost de l'energia. L'entitat també ha subratllat l'increment de costos dels últims mesos, que explica per tres factors: l'encariment de l'electricitat, l'escalada de preus dels drets d'emissió de CO2 i l'impost addicional d'emissions d'efecte hivernacle que vol implementar el Govern.