ENERGIA
Economia02/09/2015

El rebut de la llum puja tot i la rebaixa imposada per l’Estat

L’augment de generació amb carbó i gas neutralitza la reducció de peatges decretada pel ministeri

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaEl govern de l’Estat fa mans i mànigues per intentar que el rebut de la llum no alteri els consumidors, especialment quan queden pocs mesos per a les eleccions. Però la millora del consum també es reflecteix en el consum elèctric, que va a l’alça. I ja se sap que quan la demanda augmenta els preus pugen. Per això el ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, es va treure un as de la màniga: va rebaixar la part fixa del rebut, els anomenats peatges. Teòricament la mesura havia d’impedir que la xifra que paguen els usuaris per l’electricitat es disparés.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però el resultat no ha sigut el que s’esperava. És cert que la llum a l’agost ha baixat respecte del mes de juliol, però ha pujat respecte del mateix mes de l’any passat. I la quantitat és respectable. Segons l’organització de consumidors Facua, l’encariment de gener a agost ha sigut d’un 10,2%. Calcular si el rebut de la llum puja o baixa és una feina difícil: hi ha múltiples tarifes, diferents companyies amb productes que no són ben bé els mateixos i cada cas acaba sent un món. Però un organisme totalment objectiu com és la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) també certifica aquesta pujada del rebut.

Cargando
No hay anuncios

Segons les dades del simulador de la CNMC, la factura per al consumidor tipus -el que té 4,4 kilowatts de potència contractats i un consum anual d’uns 3.000 kilowatts hora (kWh)- s’ha situat al mes d’agost en 60,8 euros, pels 62,9 euros del juliol. Això suposa un descens de la factura a l’agost d’un 3,3% respecte del mes anterior, però un augment d’un 2,5% respecte de l’agost de l’any passat, quan el rebut d’aquest consumidor tipus pujava a 59,29 euros.

Comparant l’agost d’aquest any amb el de l’any passat el cost del rebut elèctric ha pujat, tot i la jugada del govern. En veure que al juliol es disparava, perquè van haver d’entrar en funcionament les centrals tèrmiques, fins i tot de carbó, per l’alta demanda a causa de l’onada de calor, Soria va decidir abaixar la part regulada de la factura. Aquesta part del rebut, que inclou costos com el transport i la distribució, suposa una mica més de la meitat del total. La rebaixa dels peatges va entrar en vigor l’1 d’agost i era del voltant d’un 4%, amb la qual cosa es calculava que podria abaratir el rebut sobre un 2,2%.

Cargando
No hay anuncios

Jordi Rabat, director de la consultora Energy Tools, diu que en la pujada de preus de l’agost respecte del mateix mes de l’any anterior s’ha de tenir en compte la producció amb renovables, que en el conjunt de l’any ha caigut un 7%. Això fa que entrin al sistema durant més temps energies més cares, com el carbó o el gas, en detriment de l’energia eòlica o la hidràulica, que són més barates.

El paper d’OMIE

Cargando
No hay anuncios

Aquest expert en tarificació elèctrica també destaca que s’ha de tenir en compte el paper del denominat operador del mercat, OMIE, perquè el fet que es generi menys amb renovables tampoc justificaria un augment tan alt del rebut. Segons Rabat, OMIE, que és el “principal actor del mercat”, té una gran capacitat d’influència, sobretot si es té en compte que la generació a l’Estat, que és la “mare dels ous” per fixar els preus, almenys en la part variable, està dominada per les cinc grans elèctriques amb més d’un 95% del mercat. Per a Jordi Rabat cal que el govern de l’Estat estableixi unes bases per regular aquest mercat.