Política espanyola

Podem es rearma i defensa l'autonomia respecte a Sumar: "Primàries i sense vetos"

Belarra anticipa que un govern de coalició sense la formació lila naixerà "llastat"

MADRID"Hem aturat una operació que tenia com a finalitat substituir Podem per una esquerra servil al règim". Amb aquesta afirmació, la secretaria general de Podem, Ione Belarra, ha volgut deixar clar que la formació lila no només continua viva, sinó que també es manté autònoma respecte de Sumar, tal com ha fet entendre entre línies. De fet, així ho han ratificat les bases de la formació que lidera Belarra amb l'aval d'un nou document polític que marcarà l'estratègia del partit a partir d'ara. "Ja n'hi ha prou de faltar-li el respecte a Podem", ha continuat l'encara ministra de Drets Socials i Agenda 2030, ara en funcions, durant la seva intervenció a la conferència política que els morats han celebrat aquest dissabte a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El text aprovat defineix la formació com una "força política autònoma amb veu pròpia", també rebutja la doble militància i assegura que "en cap cas es dissoldrà en cap altre partit". Qui s'ha referit explícitament al fet de deixar de militar en una altra formació a banda de Podem ha estat la coordinadora del partit lila a Catalunya, Conchi Abellán. A Catalunya, fins ara, els militants de Podem també podien ser-ho dels comuns. "Recullo el mandat d'acabar amb la doble militància, també a Catalunya", ha afirmat Abellán enmig d'aplaudiments. "És el moment de dir alt i clar que Podem Catalunya continua amb el seu projecte", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que a les eleccions generals del 23 de juliol, i després d'haver-se enfonsat a les eleccions autonòmiques i locals en bona part dels territoris, Podem va acceptar la coalició electoral amb Sumar, a partir d'ara les condicions perquè això es repeteixi en un futur seran molt més estrictes: que sigui "útil", que existeixi "respecte mutu a l'autonomia" i, sobretot, que les llistes d'una possible candidatura es conformin a través de "primàries obertes sense restriccions i sense vetos", ha resumit Belarra i com recull el document polític. Una de les ferides, encara oberta, entre els de Belarra i la formació de Díaz és el "no" a deixar un lloc per a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, a les llistes de Sumar a les eleccions generals.

Cargando
No hay anuncios

En total, gairebé 31.000 militants han participat en la consulta que Podem va fer els dies 2 i 3 de novembre, dels quals 26.741 (un 86,59%) han votat a favor del document polític. Una participació que cau a la meitat en comparació amb la registrada al juny, quan les bases van haver de votar l'aliança amb Sumar (52.829 militants). Amb aquest aval de les bases es culmina el que Podem ha batejat com un "procés d'enfortiment organitzatiu", que va començar al setembre i a través del qual es vol "recuperar un Podem fort" amb "capacitat de marcar la direcció de l'Estat i dur a terme les transformacions democràtiques, feministes i ecològiques necessàries".

Recel a la negociació amb el PSOE

Aquesta voluntat de marcar perfil propi és el que ha portat a plantejar si, malgrat que Sumar i el PSOE ja han arribat a un acord per reeditar el govern de coalició, Podem pot arribar a posar en perill una possible investidura de Pedro Sánchez. Si bé Belarra no ha encès les alarmes, ha deixat clar que les negociacions fins ara establertes amb els socialistes els "preocupen". Per a la formació lila, les negociacions estan donant al PSOE més capacitat de decisió. "Donar al PSOE un govern [a l'Estat] on pugui fer i desfer al seu gust seria un enorme error polític", ha advertit Belarra, que ha tornat a insistir que si Podem no participa en un futur govern de coalició a l'Estat, naixerà "llastat".

Cargando
No hay anuncios