Economia23/05/2018

RCD ja és el segon bufet d’advocats de Catalunya

El despatx dispara la facturació un 80% en cinc anys i supera Roca Junyent per primer cop

Albert Martín
i Albert Martín

El negoci de l’advocacia a Catalunya presenta, per primera vegada en molts anys, canvis en el seu podi. Més enllà de l’hegemonia inqüestionada del líder, Cuatrecasas, el despatx RCD (sigles dels cognoms dels fundadors: Rousaud, Costas, Durán) s’ha situat en la segona posició. Per aconseguir-ho ha desbancat Roca Junyent, històric número dos del sector. El sorpasso, que al sector fa mesos que es donava per fet, el confirmen les dades recopilades aquesta setmana per Expansión : RCD va facturar 29,7 milions, prop de dos milions més que Roca Junyent.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades corresponen al 2017 i confirmen el fort ritme de creixement de RCD. Nascut el 2003 i amb vocació d’arribar a tots els àmbits jurídics, aquest bufet acumula un creixement del 80% en les vendes des del 2013 (vegeu gràfic). L’any passat va fregar els 30 milions, quan un any enrere s’havia quedat en els 25. Amb l’excepció del 2014, quan va mantenir estables les seves vendes, el bufet ha aconseguit sempre fortes pujades percentuals de dos dígits. Això l’ha impulsat per passar de ser el 23è bufet d’Espanya el 2013 al 20è actualment.

Cargando
No hay anuncios

Un portaveu de RCD va explicar que aquest creixement s’explica pel caràcter “emprenedor” dels seus fundadors, Adolf Rousaud (actual soci director), Ignasi Costas i José María Durán. El despatx també presumeix d’un model meritocràtic: “A diferència dels bufets tradicionals, que tenen una estructura més rígida, a RCD creiem que l’edat no és un factor, ho són el coneixement, l’experiència i les aptituds”. Aquest any quatre professionals del bufet han sigut promocionats a socis, condició de la qual gaudeixen 37 advocats dels més de 300 treballadors que té la firma.

RCD no va voler concretar quin va ser el seu resultat anual i no es fixa un objectiu de facturació per al 2018, però fonts del bufet sí que esperen que es mantingui el creixement de dos dígits.

Cargando
No hay anuncios

Aquest moment dolç també es dona a Cuatrecasas, que ha mantingut un creixement ininterromput des del 2013. L’any passat va elevar les vendes prop d’un 4% i ha crescut un 12% des del 2013, cosa que el consolida com el segon bufet d’Espanya, només per darrere de Garrigues.

L’aposta digital de Roca Junyent

On la situació no és tan plàcida és a Roca Junyent. El bufet ha vist com les seves vendes s’estancaven en els últims anys per sobre dels 28 milions, però aquest últim any van caure fins als 27,7. La caiguda entre el 2016 i el 2017 és del 4%. I des del 2013, de l’1%.

Cargando
No hay anuncios

L’any passat Roca Junyent ja va explicar la reducció de personal que havia portat a terme (i que va ser del 7%) com un avançament dels seus plans per entrar en el mercat digital.

El despatx, fundat l’any 1996, va tenir canvis en la seva cúpula l’any passat: Miquel Roca Junyent va cedir la presidència del consell d’administració al seu fill, Joan Roca, fins aleshores vicepresident. Miquel Roca, però, manté la presidència del bufet. En els últims cinc anys, Roca ha caigut de la 13a a la 21a posició en el rànquing dels principals bufets d’Espanya.