Alemanya frena els plans del govern espanyol per a la banca espanyola
Merkel imposa l'endarreriment del supervisor bancari fins al 2014. El més probable és que la recapitalització de la banca espanyola no es pugui fer a través del fons de rescat europeu directament
Brussel·lesEls caps d'estat i de govern de la Unió Europea (UE) han pactat aquesta nit que signaran el marc legal per a la creació del supervisor bancari únic a finals del desembre, però la seva posada en marxa no es produirà el proper 1 de gener, com s'havia pactat inicialment, sinó que serà una implementació "gradual" al llarg de l'any 2013. El procés total de la unió bancària, de fet, no estarà acabat fins al 2014, han dit fonts franceses, que han afegit que "alguns bancs", podrien començar a estar supervisats pel BCE durant el 2013. L'acord dels líders europeus no és exactament el que buscava Rajoy, que voldria que el mecanisme estigués en marxa més ràpidament, però Alemanya i els seus socis del nord volen més calma en la implementació del mecanisme de supervisió únic. Correspondrà als ministres de Finances de l'euro determinar el "criteri exacte" per triar les recapitalitzacions en les seves properes reunions.
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acceptat el retard en la posada en funcionament del regulador bancari únic, fet que va en contra dels interessos de l'Estat. El més probable és que la recapitalització de la banca espanyola no es pugui fer a través del fons de rescat europeu directament, tot i que podria ser que més endavant Espanya aconsegueixi alguna contrapartida. La condició era que el supervisor únic estigués en marxa a principis d'any.
Fonts comunitàries han explicat que el regulador bancari, paper que assumirà el Banc Central Europeu (BCE), podrà supervisar tots els bancs europeus i no només els més importants. Alemanya s'havia negat fins ara que el BCE assumís la supervisió dels bancs públics de les seves regions.
Ja fa setmanes que Alemanya avisa que la data proposada per la Comissió Europea −i acordada pels Vint-i-set a la darrera cimera del mes de juny− era massa ambiciosa. De fet, en arribar a la reunió, Angela Merkel ja havia avisat que s'ha de treballar "ràpid i amb rigor", mentre que el primer ministre suec, Fredrik Reinfeldt, havia destacat que "és millor fer les coses bé que fer-les ràpid".
En una roda de premsa paral·lela, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el del Consell, Herman van Rompuy, han explicat que els líders s'han marcat l'objectiu de tenir fet el "marc legal" pel mecanisme de supervisió bancari europeu abans de l'1 de gener del 2013.
Van Rompuy ha explicat que avui els líders han aconseguit "precisar el calendari". "Hem dit que cal acabar el marc legal abans de finals d'any, abans de l'1 de gener del 2013, això és un objectiu precís", ha dit. A partir de llavors, ha explicat el president del Consell, el BCE "treballarà el més ràpid possible per posar en marxa" el mecanisme. "Hem fet un progrés important, i farem tots els possibles perquè es faci el més ràpid possible", ha afegit Van Rompuy.
Fonts del govern francès han explicat a la premsa de Brussel·les que s'hauria arribat a un acord per tenir el marc legal de la unió bancària a finals d'aquest any, i completar-lo "a principis del 2014". Segons apunten, Alemanya estaria disposada a acceptar que uns 6.000 bancs estiguin només sota supervisió del BCE, tot i que també hi hauria controls a nivell estatal. El Banc Central inicialment es miraria les entitats que han requerit ajuda estatal o han estat nacionalitzades, i a partir d'aquí aniria ampliant el nombre de bancs. Els francesos també han assegurat que la recapitalització directa ja podria estar disponible per a algunes entitats el mateix 2013, tot i que el procés es podria allargar i no arribar a temps per als bancs espanyols.