FINANCES PÚBLIQUES
Economia03/12/2016

Rajoy hi torna: tercera pujada d’impostos després de tres eleccions

L'Estat pretén recaptar 4.650 milions més a través d’alces en els tributs de societats, alcohol i tabac

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridMariano Rajoy ha guanyat les últimes tres eleccions prometent abaixar impostos, i en els tres casos els haurà apujat poc temps després. “Rebaixarem la càrrega fiscal dels ciutadans”, s’afirmava explícitament en el programa electoral del Partit Popular en els últims comicis, per exemple. Malgrat aquestes promeses, quan tot just fa un mes que Rajoy va ser reinvestit president, ahir el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, tornava a anunciar una pujada d’impostos per al 2017. Concretament, el govern de Rajoy va aprovar per decret llei un paquet de canvis fiscals per recaptar 4.650 milions més i complir amb un 2017 que Montoro va qualificar d’“exigent”.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Montoro justificava ahir aquestes mesures per la inexorable necessitat del govern espanyol d’ingressar més. Fa només unes setmanes el ministre d’Economia, Luis de Guindos, havia promès que la reducció del dèficit per al 2017 no obligaria a apujar els tributs. Però Montoro va fixar el sostre de despesa en 118.337 milions d’euros, 5.000 milions menys de l’aprovat inicialment. Segons el titular d’Hisenda, però, això no suposa una nova retallada, sinó la consolidació de l’estalvi que s’ha aconseguit durant el 2016 gràcies, en part, als baixos interessos que es paguen pel deute públic. Però els tipus barats ja no estan garantits. Malgrat que el govern va presentar ahir una revisió a l’alça de les previsions macroeconòmiques -el PIB avançarà un 3,2% aquest 2016 i un 2,5% l’any que ve, segons els seus càlculs-, els Estats Units podrien apujar els tipus d’aquí pocs dies, i això podria empènyer els de la resta del món cap amunt.

Cargando
No hay anuncios

El govern es veu forçat a complir l’objectiu de dèficit del 2017, fixat per Brussel·les en un 3,1% del PIB. El pla que es presentarà a Europa en les pròximes setmanes compta complir aquest límit i detalla que un 1,1% serà per a l’Estat, un 0,6% per a les comunitats, i la part més gran, un 1,4%, per a la Seguretat Social (és a dir, les pensions). Així doncs, Hisenda no ha tingut més remei que optar per aquesta via per molt que Montoro insistís ahir que no és una pujada d’impostos perquè no afectarà famílies, pimes o autònoms.

El gruix de l’increment recaptatori el pagaran les empreses a través dels canvis en l’impost de societats. No s’apuja el tipus de l’impost, sinó que s’eliminen deduccions que provoquen que, a l’hora de la veritat, la liquidació efectiva estigui força per sota del tipus fixat. Així, es limitaran els crèdits fiscals (és a dir, la possibilitat de compensar les pèrdues d’anys anteriors a l’hora de tributar els beneficis) i altres deduccions. En total, Montoro preveu recaptar 4.300 milions amb aquests canvis.

Cargando
No hay anuncios

Una altra mesura que afectarà les empreses és un sistema d’autoliquidació de l’IVA online, que afectarà 60.000 contribuents. El conjunt de mesures de lluita contra el frau també inclou el límit de pagaments en metàl·lic als 1.000 euros. Sumant-hi altres iniciatives contra el frau i l’avançament de l’impost de societats, Hisenda preveu recaptar 7.500 milions més l’any que ve. També pujaran de manera imminent els impostos a les begudes alcohòliques d’alta graduació (un 5%) i sobre el tabac (entre el 2,5% i el 6%).

Fer cotitzar els salaris més alts

Cargando
No hay anuncios

Aquestes mesures s’han aprovat gràcies a un acord inèdit amb el PSOE que, alhora, posava diverses condicions, una de les quals apujar el salari mínim un 8%, cosa que el deixa en 707 euros i que és la pujada més notable en trenta anys. Aquesta mesura s’afegirà com una disposició addicional al decret llei que ja preveu la revisió anual de l’SMI.

Una altra condició és eliminar el límit màxim de cotització que fa que els sous de més de 3.600 euros bruts mensuals no cotitzin a la Seguretat Social i que hauria d’ajudar a reduir el dèficit del sistema de pensions. Per això, el govern l’apujarà un 3%, fins als 3.751 euros, cosa que incrementarà uns 300 milions a l’any els ingressos. A més, Montoro va obrir la porta a eixamplar aquest límit i, fins i tot, a eliminar-lo a llarg termini.

Cargando
No hay anuncios

Un conjunt de mesures gens en la línia del seu programa electoral, però condició indispensable per superar l’examen de Brussel·les, que ara analitzarà aquestes propostes.

Els canvis tributaris de Montoro

Cargando
No hay anuncios

L’impost de societats

No s’apujaran els tipus, però sí que elimina deduccions. També limitarà la possibilitat d’usar crèdits fiscals, és a dir, de compensar les pèrdues d’anys anteriors per tributar menys quan torna a haver-hi beneficis.

Cargando
No hay anuncios

El tabac

El seu preu pujarà un 2,5% si es tracta de cigarrets i un 6,8% si és tabac de cargolar.

Cargando
No hay anuncios

L’alcohol

Només es veuran afectades les begudes alcohòliques de més graduació. Per tant, begudes com el vi i la cervesa queden exemptes d’un increment del 5%. Entre tabac i alcohol s’espera recaptar uns 350 milions.

Cargando
No hay anuncios

La liquidació de l’IVA

Dins el paquet de mesures antifrau Hisenda establirà un sistema d’autoliquidació electrònic de l’IVA. Fins a 60.000 contribuents, responsables del 80% de la recaptació d’aquest impost, ho hauran de fer.

Els pagaments en metàl·lic

A partir d’ara només es podrà pagar en efectiu fins a 1.000 euros. En el 2012 el govern ja havia reduït aquest límit fins a situar-lo en els 2.500 euros.