Jaime García-Legaz: de la Faes a president d'Aena (passant pel Petit Nicolás)

L'Estat l'ha triat com a relleu de José Manuel Vargas al capdavant dels aeroports espanyols

Jaime García-Legaz quan era secretari d'Estat de Comerç .
Júlia Manresa
13/10/2017
3 min

MadridHa durat menys d'un any apartat dels focus. Jaime García-Legaz (Múrcia, 1968) va deixar el càrrec de secretari d'estat de Comerç al novembre després de veure's esquitxat pels escàndols que van envoltar el famós impostor conegut com a Petit Nicolás. Legaz és un economista 'liberal' que ha anat enllaçant càrrecs públics (no només tècnics, també com a diputat del PP) des del 1994. Passat el soroll que el va forçar a deixar el govern espanyol, García-Legaz ha tornat a la primera línia amb la presidència d'Aena, el gestor aeroportuari controlat majoritàriament per l'Estat (amb un 51% del capital) i no precisament per voluntat del que ja és expresident i exconseller delegat d'Aena, José Manuel Vargas.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Vargas va abandonar el càrrec per decisió pròpia a causa de les discrepàncies més o menys dissimulades amb el govern de Mariano Rajoy, que no el van deixar aprofundir en la privatització de l'ens aeroportuari ni tampoc plantejar una contraopa per controlar Abertis. Dimecres, el govern del Partit Popular feia públic que García-Legaz seria el substitut de Vargas i aquest divendres el Consell d'Administració d'Aena ha ratificat la decisió. Rajoy, doncs, ha col·locat un altre alt funcionari públic que coneix bé i que li és pròxim no només a ell, sinó també al seu predecessor, José María Aznar.

La mà dreta (econòmica) d'Aznar

Ara fa una dècada, era el mateix Aznar qui va escollir García-Legaz com a secretari general de la FAES, el 'think tank' fundat per l'expresident espanyol que recentment s'ha desvinculat del Partit Popular perquè el considera massa tou. Abans de ser-ne secretari general, García-Legaz havia sigut director d'Economia i Polítiques Públiques de la Fundació.

Quan tenia 21 anys García-Legaz va passar breument per Cajamurcia però, des de llavors, ha trepitjat gairebé totes les grans institucions econòmiques de l'Estat, segons recull la mateixa FAES en la ressenya biogràfica de l'executiu. Ha treballat al servei d'Estudis del Banc d'Espanya, ha ocupat la direcció general d'Estadística de la Comunitat de Madrid, ha sigut consultor del Banc Mundial, de l'OCDE i de la Comissió Europea. I no només va estar al costat de José María Aznar a la FAES, l'expresident espanyol el va convertir en el seu assessor econòmic i en director de diverses secretaries d'Estat.

Un dels 'amics' del Petit Nicolás

I una cosa porta a l'altra. L'escàndol de l'impostor Francisco Nicolás va començar a la FAES i José María Aznar i Jaime García-Legaz no se'n va poder escapar. A finals del 2014 (quan ja feia tres anys que García-Legaz era el secretari d'estat de Comerç amb Luis de Guindos) els diaris 'El Confidencial' i 'El Mundo' van fer públics uns missatges de WhatsApp entre García-Legaz i Nicolás en els quals el segon demanava al primer els favors de l'administració per a diversos negocis. L'aleshores secretari d'estat de comerç ho va negar i més endavant la investigació va determinar que els missatges no eren autèntics. Tot i això, 'El Confidencial' i 'El Diario.es' han insistit posteriorment que l'amistat entre els dos homes estava més que confirmada.

Justament va ser aquest escàndol el que va provocar que –tot i que més tard del que alguns demanaven– García-Legaz fos apartat del govern espanyol i fos nomenat president del CESE, una gestora semipública d'assegurances de crèdit.

"Els inversors no es creuen la independència"

Com a secretari d'estat de Comerç i també com a president de l'ICEX, el nou responsable d'Aena va ser durant anys l'encarregat de negociar les inversions estrangeres a l'Estat i de fer públiques les dades d'inversió internacional arreu d'Espanya. En diverses de les seves rodes de premsa, García-Legaz es va fer seu el discurs que últimament ha repetit Guindos, que "els inversors no es creuen la independència ni el Procés".

Mentre ocupava aquest càrrec es va produir un capítol polèmic: Amazon estudiava instal·lar un gran centre comercial al Prat del Llobregat, i algú des del govern central va filtrar aquest interès a la premsa de Madrid. El fet que la informació es fes pública va provocar la indignació d'Amazon, que fins i tot es va plantejar si feia marxa enrere en una de les inversions estrangeres més poderoses dels últims anys a Catalunya. Des de la Generalitat sempre han sostingut que la filtració provenia directament de Jaime García-Legaz, amb l'afany d'evitar que la inversió s'acabés produint.

El nou president d'Aena és, per tant, un home de l'ala dura del PP. García-Legaz té ara la tasca de mantenir el creixement d'Aena tot conservant-ne la titularitat pública, just en el moment en què el Prat mira més cap a l'exterior mentre l'Estat s'esforça per evitar que Catalunya es converteixi precisament en un altre Estat.

stats