Rafael Ríos Curtmache : “Sempre estàs patint de no caure a l’atur”
Els tècnics subcontractats de Movistar són un dels exemples del llast de precarietat que ha deixat la crisi econòmica
BarcelonaEls tècnics subcontractats de Movistar són un dels exemples del llast de precarietat que ha deixat la crisi econòmica. La seva situació laboral, en els pitjors casos com a falsos autònoms subcontractats per empreses que al mateix temps han sigut contractades per Telefónica, els va portar a l’extrem d’allargar una vaga fins a tres mesos i ocupar la botiga insígnia del Mobile World Centre, a la plaça Catalunya de Barcelona. Rafael Ríos Cartumache té 39 anys i és un dels tècnics instal·ladors de Telefónica. En el seu cas, acaba de ser readmès per la filial de telecomunicacions d’Abengoa, Abentel (que és proveïdora de Telefónica), després que la justícia hagi obligat l’empresa a fer-ho per haver-lo fet fora improcedentment després de les protestes. Ahir els tècnics de Movistar reiniciaven les mobilitzacions.
Per què heu reprès les protestes?
La situació no ha millorat i, fins i tot, hi ha hagut acomiadaments, com va ser el meu cas. Per això hem tornat a buscar una manera de protestar que es faci sentir: correrem 800 quilòmetres des de Bilbao en una cursa de relleus que arribarà a Barcelona el dia que s’inaugura el Mobile World Congress [el 22 de febrer].
Com han canviat les teves condicions laborals des que treballes per a Abentel?
Fa vuit anys que treballo per a aquesta companyia. Em considero un privilegiat pel fet d’estar en plantilla, perquè si l’any 2012 encara en quedàvem 60 de contractats, aquest 2015 només érem 15. Abans de la crisi, el 2010, podia haver de treballar tantes hores com ara, però arribava a uns 1.700 euros al mes. Ara treballo les mateixes hores i no arribo als 900 euros nets. Tot i això, ara feia uns mesos que cobrava l’atur.
Com ha cobert l’empresa aquesta reducció de la plantilla?
S’han subcontractat autònoms, per això dic que sóc un privilegiat. El 2012 ja hi havia més de 50 falsos autònoms. Ara són més de 200.
Per què s’han reduït els sous?
Telefónica renova el contracte cada quatre anys a les empreses com Abentel, i ho aprofitava per anar rebaixant les condicions. A més, abans de la vaga se’ns va rebaixar el conveni del metall, que marca el nostre sou. Addicionalment, no cobrem per mesos, sinó que cobrem per dies. Per tant, en els mesos en què n’hi ha menys el nostre sou també és més baix, cosa que no és legal, però Abentel paga les sancions quan hi ha una inspecció de treball i segueix fent-ho.
On es constata més la precarietat a l’empresa?
En el cas dels falsos autònoms, que han augmentat molt i que treballen per punts. També en el fet que cada vegada se’ns fan més contractes d’obra i servei, o sigui, temporals, cosa que et fa viure sempre patint de no caure a l’atur. També per això hem impulsat una campanya de micromecenatge, per construir la nostra pròpia caixa de resistència, per pagar els vaguistes i els més precaris, el que haurien de fer els sindicats.