Laboral

Les noves quotes d'autònoms que proposa l'Estat: entre els 90 i els 1.220 euros mensuals

El canvi es desplegarà progressivament i no s'aplicarà en tota la seva totalitat fins al 2031

De 90 a 1.220 euros al mes. Aquesta és la proposta sobre les noves quotes dels autònoms del govern espanyol, que ja l'ha enviat als agents socials (patronals i sindicats) per negociar-les.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el document, al qual ha tingut accés Europa Press, un cop desplegada la totalitat de la reforma (un desplegament que serà llarg perquè durarà nou anys), és a dir, a partir del 2031, les quotes dividides en tretze trams oscil·laran entre els 90 euros mensuals (que pagaran els que tinguin uns rendiments nets a l'any, és a dir ingressos menys despeses, de menys de 3.000 euros) fins als 1.220 euros mensuals (que abonaran els que tinguin uns rendiments nets anuals de més de 48.841 euros), com es pot veure al gràfic.

Cargando
No hay anuncios

Els primers canvis, el 2023

Ara bé, durant el primer any que es comenci a aplicar la reforma, que està previst que sigui el 2023, hi haurà un cotització intermèdia que s'anirà incrementant progressivament per als que guanyin més i baixant per als que tinguin menys ingressos. Així doncs, el 2023 la proposta del govern és que les quotes vagin dels 200 euros al mes per als que no arribin a uns rendiments nets anuals de 3.000 euros fins als 400 euros mensuals per als que superin els 48.841 euros nets anuals (vegeu gràfic).

Cargando
No hay anuncios

Seran els mateixos autònoms els que escullin provisionalment la seva base de cotització dins d'aquests tretze trams, en funció de les seves previsions d'ingressos anuals. Ara bé, la podran modificar al llarg de l'any durant un màxim de sis cops per ajustar-la als rendiments reals. Un cop feta la regularització anual, si hi ha diferències entre el que haurien d'haver cotitzat i el que realment han d'abonat es farà una liquidació: pagaran més si s'han quedat per sota del que tocava o cobraran si han pagat de més, com passa amb la declaració de renda.

Segons va deixar clar aquest dimarts el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, aquestes modificacions s'inclouran en el primer paquet de reformes que el ministeri preveu aprovar aviat. El calendari d'aplicació d'aquest paquet de reformes, però, serà a partir de l'1 de gener del 2022, i de manera gradual en el cas de les quotes a partir del 2023.

Cargando
No hay anuncios

També en declaracions a Europa Press, tant el president de la Federació Nacional d'Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, com el de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), Eduardo Abad, ja han mostrat el seu malestar per no conèixer aquesta proposta de manera oficial.