L' Estat nega que la quota mínima d'autònoms passi de 289 a 433 euros mensuals
El ministeri d'Escrivá manté que amb el nou règim abaixarà la quota actual als que facturen menys
El ministeri de Seguretat Social ha negat que la quota mínima d'autònoms passi de 289 euros a 433 mensuals, tal com havia circulat per les xarxes socials els últims dies i aquest mateix dimecres havia denunciat la Cambra de Comerç de Barcelona.
De fet, des del ministeri s'assegura que la reforma del nou règim especial de treballadors autònoms (RETA) està en una fase molt inicial de les negociacions amb els agents socials i que no hi ha absolutament res decidit. Sí que reitera el ministeri és que amb el nou règim es pagarà segons els ingressos i, per tant, qui més guanyi pagarà més. "I, de fet, als que facturen menys se'ls abaixarà la quota", matisen portaveus de la cartera que porta José Luís Escrivá.
El mateix Escrivá, en una Comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions celebrada fa un mes, va reconèixer que dues terceres parts del total de treballadors per compte propi (2,1 milions d'autònoms) estaven cotitzant actualment per sobre dels seus ingressos reals. En aquesta línia, la mateixa Agència Tributària assegurava que, el 2018, dels 2,2 milions d'autònoms que hi havia amb rendiments d'activitats econòmiques, més de la meitat van facturar per sota del salari mínim interprofessional, que en aquell moment era de 735 euros mensuals.
El nou RETA, tal com va recomanar el Pacte de Toledo aprovat a finals de l'any passat, proposa que els autònoms escullin la seva base de cotització segons els ingressos que creuen que tindran. La podran modificar al llarg de l'any i si acaben pagant cotitzacions de més tindran l'opció de recuperar-les. "Estem treballant amb un sistema progressiu i flexible", va assegurar el ministre.
Tot i que les negociacions encara són molt inicials, la previsió és que aquest nou sistema estigui operatiu a partir del 2022.
Actualment un 85% dels autònoms paguen la base de cotització mínima, és a dir, 289 euros al mes. Una base, segons la Cambra de Comerç de Barcelona, que és la més alta d'Europa. L'organisme defensa que el nou règim es basi en el pagament d'un percentatge fix respecte als ingressos reals. "Si una persona factura per exemple 10 milions d'euros, doncs que pagui un 10% del total d'aquests ingressos, i el mateix amb una que cobri menys. És més just pagar pel que fas que no pel que preveus que faràs, tal com preveu el govern central", sosté Jordi Martí, responsable de l'àrea d'autònoms de la Cambra. A més, la Cambra manté que en l'actual context de crisi econòmica no és el moment d'aplicar un canvi de normativa.