Qui són, què fan i quins mèrits tenen els més ben pagats de l'administració de l'Estat?
Històrics militants del PP i militars, a la llista dels salaris públics més elevats
- Ramón Aguirre: 210.000 euros anuals
Qui és? President de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI)
Què fa? L'entitat gestiona les participacions . És l'encarregat de fer les privatitzacions i desinversions que hagi de dur a terme l'Estat.
Quins mèrits té? Històric militant del PP, ha estat diputat al Congrés d'aquest partit en sis legislatures –des del 1989–, amb interrupcions per fer de directiu d'empreses públiques: del 2005 al 2008 va presidir el Metro de Madrid, i del 2000 al 2004, l'Institut de Crèdit Oficial. Alguns diaris de Madrid el situen molt proper a María Dolores de Cospedal, que seria qui el va ajudar a ser nomenat en el càrrec a la SEPI.
- Federico Ferrer: 204.452 euros
Qui és? Vicepresident de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI)
Què fa? És el número dos d'Aguirre a la mateixa companyia.
Quins mèrits té? Estret col·laborador d'Aguirre des de fa anys, Ferrer va ser directiu de l'Institut de Crèdit Oficial quan el seu actual cap en va ser president. És llicenciat en ciències econòmiques i empresarials i diplomat en sociologia política, a més de tècnic comercial i economista de l'Estat. Fins al seu nomenament a la SEPI era conseller i cap de l'Oficina Comercial d'Espanya a Damasc (Síria), responsabilitat que també havia ostentat a la República Federal Alemanya, Romania, Bulgària i per als estats del sud dels EUA. A més, ha estat membre del Consell del Banc Mundial.
- Ángel Mazo Dapena: 181.770 euros
Qui és? Representant militar davant els comitès militars de l'OTAN i la UE
Què fa? És el màxim representant institucional de l'exèrcit davant d'aquests comitès.
Quins mèrits té? Nascut a Vic, Mazo Dapena va entrar a l'exèrcit el 1971, abans de la mort de Franco. Des d'aleshores va anar ascendint càrrecs dins l'exèrcit de l'aire fins arribar a ser cap del serveis tècnics i de sistemes d'informació i telecomunicacions de l'exèrcit de l'aire, fins al 2012, quan el govern espanyol el va col·locar en el nou càrrec.
- Pablo Vázquez: 159.929 euros
Qui és? President de Renfe
Què fa? A Renfe, Vázquez gestiona el servei de Renfe operadora, depenent del ministeri de Foment, i de les seves quatre divisions: Renfe Viatgers, Renfe Mercaderies, Renfe Fabricació i Manteniment i Renfe Lloguer de Material Ferroviari. Haurà de pilotar també la privatització parcial del servei.
Quins mèrits té? Vázquez ha treballat a les ordres del president del govern espanyol José María Aznar, primer com a subsecretari de Sanitat i Consum i més tard com a assessor en matèries econòmiques. És llicenciat en dret i doctor en economia, i va fer el postgrau en economia a la Universitat de Califòrnia, Berkeley.
- Gonzalo Ferre: 158.754 euros
Qui és? President d'Adif
Què fa? Adif és l'empresa pública que gestiona les infraestructures ferroviàries.
Quins mèrits té? Ha fet carrera a la direcció de diverses empreses públiques. Ha estat subdirector del Tresor, director general de l'Empresa Nacional d'Autopistes i president de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre. És llicenciat en dret.