Quins mercats tenen més potencial per a les empreses catalanes?
Catalunya augmenta la intensitat exportadora a la majoria de regions i la redueix a l'Amèrica Llatina
BarcelonaSi bé les exportacions catalanes fa anys que avancen a ritme de transatlàntic, Catalunya podria aprofitar millor les dinàmiques de les regions que impulsen la demanda mundial. L'Àsia i l'Amèrica del Nord són els territoris del món amb més potencial exportador per a les empreses catalanes, i especialment països com la Xina, l'Índia, les Filipines, el Vietnam, els Estats Units, així com els Emirats Àrabs Units i el Kazakhstan. A l'altra banda de la balança, hi ha mercats com el Marroc, Algèria i Tunísia, on les companyies de Catalunya exporten amb més intensitat.
Aquesta és una de les principals conclusions de l'últim índex d'intensitat exportadora que ha elaborat Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat i al qual ha tingut accés l'ARA. Després de 12 anys encadenant rècords, amb l'excepció de la pandèmia, les exportacions catalanes estan a un pas de superar els 100.000 milions d'euros. Però com exporta Catalunya en comparació amb els països del seu entorn? ¿Aprofita prou aquestes dinàmiques?
La resposta és que sí: en comparació amb l'última edició de l'estudi, el 2019, Catalunya ha millorat la seva intensitat exportadora a totes les regions, amb l'excepció de la Unió Europea, on es manté estable, i de l'Amèrica Llatina, on s'ha reduït. "El que hem vist és que la resta de països d'Europa han reduït la seva intensitat: una possible explicació podria ser que la Xina té més preponderància en països emergents i està guanyat terreny respecte a Europa a l'Amèrica Llatina", explica a l'ARA el mànager d'intel·ligència estratègica d'Acció, Antoni Fita.
L'índex serveix per determinar si un país exporta més o menys a un mercat respecte a l'exportació mundial a la mateixa destinació, i es calcula per nou regions: la Unió Europea, la resta d'Europa, l'Àfrica del Nord, l'Àfrica subsahariana, l'Orient Mitjà, l'Amèrica Llatina i del Nord, Àsia i Oceania. Les dades catalanes s'han comparat amb les dels cinc principals països europeus –Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia i Espanya–, així com tres països europeus de dimensions més comparables amb Catalunya, com Àustria, Dinamarca i Finlàndia. Un índex igual a 1 indica que les exportacions d'un país cap a una destinació coincideixen amb la mitjana mundial; per sobre d'aquest valor significa que són més altes –intensitat alta– i, per sota, suposa que són més baixes –intensitat baixa.
Àsia i Amèrica del Nord
Els índexs d'aquest continent i subcontinent són els més baixos –0,24 i 0,27–, tot i millorar respecte a l'últim estudi d'intensitat exportadora. Catalunya ha augmentat aquest valor a la Xina, Corea del Sud, l'Índia, el Japó i Austràlia, però l'ha empitjorat a la majoria de països del sud-est asiàtic. Segons l'informe, hi ha marge de millora potencial a tota la regió, i en especial en aquells països de més dimensió i amb més perspectives de creixement: la Xina, l'Índia, Corea del Sud, el Japó, el Vietnam, Indonèsia, Malàisia i Austràlia.
En el cas d'Amèrica del Nord, on la intensitat també ha crescut, Catalunya presenta l'índex més baix entre els països europeus de referència, i té marge de millora potencial tant als Estats Units com al Canadà. Les altres regions on l'índex se situa per sota d'1 son l'Àfrica subsahariana, l'Orient Mitjà i l'Amèrica Llatina –aquests dos últims s'acosten a l'1.
"On tenim marge de millora és molt ampli, hem de posar l’accent en algunes regions. Prioritzem la Xina, l'Índia i el sud-est asiàtic, com les Filipines i el Vietnam, perquè és la regió més dinàmica de món i perquè el centre de gravetat econòmic s'ha traslladat a l’Àsia", afegeix Fita, que destaca una tendència mundial a la regionalització, és a dir, a l'establiment de vincles entre socis aliats.
En comparació amb els seus veïns europeus, Catalunya és dels pocs territoris que han augmentat la intensitat exportadora a l'Àsia, però ocupa la setena posició, només per davant d'Àustria i Espanya, però amb menys intensitat en el rànquing de l'Amèrica del Nord: és qui presenta l'índex més baix entre els països de referència. Catalunya lidera el rànquing de l'Amèrica Llatina, per davant d'Espanya, Itàlia i Finlàndia.
Àfrica del Nord i la Unió Europea
La regió mundial on Catalunya té una intensitat exportadora més gran és Àfrica del nord, amb un índex de 4,32, que ha augmentat respecte a les últimes dades i que fa que es mantingui en posicions capdavanteres entre els països de referència, només per darrere d'Espanya. Aquest comportament s'explica per l'increment d'aquesta intensitat al Marroc i a Egipte. La Unió Europea és la segona regió amb més intensitat exportadora de les empreses catalanes, on es manté per l'augment a països com França, Itàlia i Portugal i el retrocés en els països de l'Est i Grècia. També es manté un marge de millora potencial als països nòrdics i bàltics, que tenen intensitat baixa. Catalunya ocupa el segon lloc en el rànquing, en comparació amb els països de referència, en intensitat exportadora amb l'Àfrica del Nord i la Unió Europea, mentre que se situa en el cinquè amb la resta d'Europa.
Aquest indicador permet recomanar mercats amb un marge potencial de millora o una necessitat de més presència exportadora. "Treballem per definir l’estratègia d'internacionalització: prioritzem uns països on treballar intensament, i aquest estudi ens serveix de base per teixir-la de cara al 2024, tot i que no és l’única eina que tenim", conclou Fita.