En què t'afecta que els Estats Units apugin els tipus d'interès?
Si no es gestionen amb cura, les pujades poden generar inestabilitat a tot el món
BarcelonaLa pujada de tipus d'interès als EUA és important per diversos motius. D’una banda, perquè indica que –lentament– la recuperació econòmica s’està consolidant als EUA, un país on malgrat que la taxa d’atur és inferior al 5% (si el càlcul es fes seguint la metodologia europea, la xifra seria més alta) encara hi ha un 14% de la població que necessita els anomenats 'food stamps', un subsidi per poder menjar.
Tot i que la pujada de tipus només afecta directament als EUA, té conseqüències a la resta del món. Amb els tipus més alts, pagar el deute també s’encareix, i això afecta directament molts governs i empreses de països emergents, que tenen el deute en dòlars.
La pujada de tipus també farà que per als inversors sigui més atractiu invertir als Estats Units, ja que si els interessos són més alts, les possibilitats de guanyar diners també augmenten. Dit d’una altra manera: això podria atraure capitals als Estats Units en detriment d’altres zones, com Europa. El BCE, per tant, es veuria pressionat a apujar tipus tot i no estar preparat, ja que la seva economia està més feble que l’americana.
La conseqüència més greu d’això pot ser una desestabilització a tot el món. “Si els tipus d’interès comencen a tornar a nivells més normals [com està començant a fer la Reserva Federal], els mercats reavaluaran la seva visió de futur i els preus dels actius podrien caure bruscament”, explica Mervyn King, exgovernador del Banc d’Anglaterra, en el seu últim llibre.
Per entendre què vol dir King, serveixi un exemple una mica extrem. A dia d'avui el sector immobiliari barceloní està pujant amb força gràcies a la puixança dels inversors estrangers. El motiu d'això és que, donada l'escassetat d'actius on invertir a dia d'avui (poques coses donen interessos elevats), la gent que té diners considera que aquesta és una inversió més atractiva. Però una forta pujada de tipus als EUA faria més interessant invertir en actius nord-americans que en immobles de Barcelona, i per tant els preus immobiliaris a Barcelona podrien deixar de pujar amb la mateixa força dels últims temps, o fins i tot caure.
Per a moltes persones això seria fins i tot una situació desitjable, però una caiguda forta del valor dels actius d'altres llocs i altres sectors podria ser perillosa, com alerta King.
De totes maneres, els experts creuen que fins ara la Fed està actuant amb responsabilitat. “Yellen s’adona que la Fed és, 'de facto', el banc central del món, i que quan apuja els tipus té repercussions a tot el món”, explica Pedro Videla, professor de l’Iese.