Economia26/07/2015

Què és i com m’afectarà el TTIP? 10 preguntes amb resposta

Entre la generació de riquesa i la desprotecció del consumidor

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

Brussel·les/washingtonQuè és el TTIP?

Inscriu-te a la newsletter L'any del tot o res per al Banc SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

TTIP són les sigles de Transatlantic Trade and Investment Partnership, o Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió. És un acord de lliure comerç entre els EUA i Europa que pretén eliminar aranzels, a més de canviar regulacions per fer que els productes es puguin vendre a una banda i l’altra de l’Atlàntic sense modificar-los.

Cargando
No hay anuncios

Per què es negocia?

La majoria dels experts consultats apunten que la negociació del TTIP és més un moviment geopolític que econòmic, sobretot per als EUA. Aquest gran acord, sumat al tractat similar que els nord-americans estan a punt de firmar amb diversos països asiàtics, però excloent la Xina, són un avís al gegant roig que el poder econòmic encara és a Occident.

Cargando
No hay anuncios

Quan s’aprovarà?

La voluntat expressa dels negociadors és fer-ho abans de la fi de la legislatura d’Obama, el novembre de l’any que ve. Pràcticament tothom, però, dóna per fet que això no serà possible. La distància entre els dos blocs és encara molt gran, i el calendari electoral ho dificulta. Si ho ha d’aprovar un nou Congrés als EUA, hi ha seriosos riscos que no s’aconsegueixi. Europarlamentaris i altres experts situen el 2020 com a data possible.

Cargando
No hay anuncios

Per què és polèmic?

A més del contingut, del qual encara no se’n sap el detall, el TTIP està sent negociat amb molt secretisme per les dues parts -sobretot els EUA-. Els crítics reclamen més transparència.

Cargando
No hay anuncios

Rebaixarà les regulacions?

Es crearà un cos de cooperació regulatòria que buscarà eliminar diferències entre regulacions als EUA i la UE. En general, els EUA són més laxos en àmbits com la seguretat alimentària i el medi ambient. Els crítics diuen que l’acord pot arrossegar a la baixa els estàndards europeus.

Cargando
No hay anuncios

Com em pot beneficiar?

Si hi ha més productes disponibles al mercat, l’acord pot abaratir alguns productes a Europa, i també donaria més opcions de compra.

Cargando
No hay anuncios

Pot ser bo per a l’economia?

Les primeres estimacions de Brussel·les apuntaven a una generació de riquesa de 119.000 milions. Vist com van fallar les estimacions anteriors i considerant que algunes àrees hauran de quedar fora de l’acord, la CE ha deixat de fer servir aquestes dades, però defensa que generarà riquesa i llocs de treball.

Cargando
No hay anuncios

Com em pot perjudicar?

Si es compleixen els pitjors presagis i es rebaixen les regulacions europees, es podrien perdre proteccions en matèria sanitària o de privacitat. Alguns crítics alerten que la pressió de les farmacèutiques farà més difícil l’entrada de medicaments genèrics.

Cargando
No hay anuncios

És dolent per al planeta?

En principi els dos blocs mantindran les regulacions mediambientals, i no hi hauria impacte. La regulació més laxa als EUA, però, els dóna avantatge competitiu, i hi ha veus que temen que podria desencadenar més màniga ampla a la contaminació a Europa.

Què és l’ISDS?

És un dels aspectes més polèmics i tècnics de l’acord, i mereix un capítol a part. És un mecanisme de resolució de disputes entre els estats i els inversors. La proposta dels EUA és que sigui independent i estigui format per advocats, que tant poden fer de jutges com d’acusació o de defensa. A més, els judicis serien privats. Europa vol que sigui un organisme públic amb judicis a cara descoberta. Aquests sistemes han sigut polèmics en països com Austràlia, on es va donar el cas que Philip Morris va denunciar el govern per haver prohibit els logotips als paquets de tabac per motius sanitaris.