Per què frenen els preus dels pisos? Cinc claus per entendre-ho
El sector immobiliari s'està desaccelerant, segons els últims estudis
Barcelona1. Per què es retiren els inversors?
El preu dels habitatges a la ciutat de Barcelona ha pujat molt els últims anys. Per tant, poden trobar oportunitats de compra a preus més moderats en altres municipis de l'Estat, per exemple a València o Màlaga, però fins i tot al voltant de Barcelona, com per exemple a l’Hospitalet de Llobregat.
2. Com ha evolucionat el paper dels inversors?
Durant la sortida de la crisi, els inversors van impulsar la recuperació del mercat immobiliari. Amb l’aixeta del crèdit tancada, fons d’inversió i particulars amb molts diners van començar a comprar habitatges a Barcelona a preus barats per llogar-los. Això va fer pujar els preus, tant els de compra com els de lloguer.
3. Què està passant amb el lloguer?
Els preus de lloguer també s’han encarit molt durant la sortida de la crisi, però han arribat al màxim, bàsicament perquè com que els sous no pugen o han pujat poc, les famílies ja no poden pagar més. Fa quatre o cinc anys els inversors compraven un pis a preu barat i el posaven en lloguer. Com que els lloguers pujaven, cada cop guanyaven més. Però comprar ara, a preus molt més alts, i amb uns lloguers que ja no poden pujar més perquè la gent no els pot pagar, fa que ja no sigui tan atractiu i rendible per als inversors.
4. Per què a Barcelona els preus han frenat i a la resta d’Espanya no?
El mercat immobiliari a Espanya és dual. Barcelona va per davant. És on primer es van disparar els preus, amb creixements de dos dígits, mentre a la resta de l’Estat encara baixaven o pujaven molt poc. Després de Barcelona, on es van disparar va ser a Madrid. Ara que a Barcelona es frenen, els grans creixements es produeixen en altres ciutats i, a Madrid, malgrat que els preus, en comparació amb l’any passat, encara creixen força, ja s’han començat a refredar durant el 2019.
5. Quina és la previsió per als pròxims mesos?
Els experts de Tecnocasa i la UPF creuen que a Barcelona els preus de compra s’han estabilitzat i que, fins i tot, en funció del que faci el conjunt de l’economia, podrien començar a baixar.