Pressió reformista a Espanya
Brussel·les i l’OCDE avisen de la “vulnerabilitat” de l’economia espanyola en cas de sotragades
Brussel·lesUna de freda i una de calenta. Aquest és el resultat de l’últim informe de la Comissió Europea (CE) sobre l’economia espanyola, que d’una banda alerta de les vulnerabilitats de l’economia espanyola i de l’altra lloa “el robust creixement econòmic” de l’Estat. Brussel·les avisa que el creixement d’Espanya depèn excessivament dels factors externs, com els baixos preus del petroli i una baixa inflació que incentiva el consum intern. No és l’únic avís que va rebre ahir Madrid. L’OCDE, que agrupa els països més desenvolupats, també va pressionar ahir perquè Espanya acceleri amb l’agenda de reformes.
“L’economia espanyola ha experimentat un gir significatiu en els últims anys”, diu l’informe de Brussel·les. Amb un creixement “robust” del 3,2% el 2015, l’economia de l’Estat és la quarta que més creix de l’eurozona, sobretot gràcies a un augment de la confiança dels ciutadans, que han començat a consumir després d’anys de restricció. A això s’hi han afegit els baixos preus del petroli i la depreciació de l’euro. També es valora la creació de nous llocs de treball.
Brussel·les, però, no abaixa la guàrdia i alerta de “riscos” que podrien empitjorar les bones perspectives. L’excessiva dependència de l’Estat de factors externs provoca que sigui molt més vulnerable als canvis que afectin la seva economia. Així, indica que la desacceleració de les economies emergents com la xinesa i “la desaccelaració de l’agenda de reformes des del 2015” poden provocar efectes negatius en l’Estat. Aquesta última preocupa especialment a la Comissió Europea. Fonts comunitàries afirmen que “en el segon semestre” de l’any passat el govern espanyol va relaxar les seves reformes, amb una baixada d’impostos que no ha passat desapercebuda i que s’ha notat en les arques públiques. De fet, el document indica que el govern espanyol no va executar cap de les reformes que la UE li va demanar el 2015.
L’informe avisa que encara continua sent un “repte” aplicar mesures suficients per mantenir a llarg termini “un creixement equilibrat i sostingut”. La crisi, en termes de creixement, s’ha deixat enrere, però no ha deixat l’Estat “indemne”. “Els desequilibris existents -diu el document- es mantenen alts. Per la seva naturalesa, magnitud i interrelacions, continuen fent encara Espanya vulnerable als xocs externs”. El deute, que frega el 100% del PIB, exposa el país a més riscos i representa una “càrrega” per a la seva economia, com també ho és la corrupció, i es demana més control per evitar-lo.
El problema del dèficit
El dèficit excessiu continua sent un dels grans problemes d’Espanya. L’any passat va tancar amb un 4,8% (la xifra s’ha de confirmar a l’abril), una de les més altes de l’eurozona, enfront del 4,2% pactat amb Brussel·les. La Comissió ho atribueix a l’augment de la despesa de les comunitats autònomes, sobre les quals demana que hi hagi més control. El 2016, també es preveu un incompliment del dèficit (se situaria en el 3,6% enfront del 2,8% pactat).
La millora de l’economia no s’ha traduït en una reducció del dèficit igual de veloç, i tot apunta que el nou govern voldrà demanar un any més de pròrroga. Així ho va traslladar el socialista Pedro Sánchez la setmana passada en una reunió amb el comissari d’Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici. L’executiu haurà de prendre una decisió al maig, tot i que a l’abril, “independentment que hi hagi govern”, Espanya haurà d’enviar una llista de reformes dient com pretén assolir els objectius i aplicar les recomanacions fixades per Brussel·les.
D’altra banda, tot i que Espanya ha creat llocs de treball, Brussel·les ho considera insuficient. La taxa d’atur és del 20% i això provoca riscos que la desocupació quedi “arrelada” en algunes capes de la població i provoqui així un augment de la pobresa i de l’exclusió social.
L’informe assenyala que el fragmentat mercat de treball espanyol impedeix una productivitat més elevada i acusa “l’àmplia descentralització” de ser part del problema. Així mateix, apunta als baixos nivells de formació, que impedeixen que l’economia espanyola s’ampliï cap a sectors més competitius. També ho destaca l’últim informe de l’OCDE que alerta de la taxa d’atur és “dolorosament alta”, i això debilita el creixement econòmic.
Per aquest motiu, l’organisme considera que “l’agenda que corre més pressa a Espanya” és la mobilització d’una àmplia gamma de polítiques que millorin les oportunitats d’ocupació per als aturats i facilitar el seu retorn a la feina.