RESULTATS EMPRESARIALS

Grifols, al cim de l’empresa familiar

La farmacèutica tanca el 2015 amb rècord de vendes i esdevé la primera companyia familiar catalana

L’actual president, Víctor Grífols, deixarà pas aquest any al seu germà Raimon i al seu fill Víctor al capdavant de l’empresa.
Albert Vidal
01/03/2016
3 min

BarcelonaEl rànquing de les primeres empreses catalanes per volum de vendes va fer un tomb el 2015. La farmacèutica que porta el nom de la família Grífols va anunciar ahir que durant l’any va tenir uns ingressos de 3.935 milions d’euros i uns beneficis de 532 milions. Això significa que aquesta companyia arriba a la sisena posició entre les grans empreses de Catalunya: per davant només li queden Gas Natural, CaixaBank, Seat, Sabadell i Abertis. Això situa la farmacèutica com la primera empresa familiar catalana, que fa un sorpasso i supera, per molt poc, la renascuda Cobega europea.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El deute torna a escanyar Celsa

El repàs dels indicadors econòmics de Grifols torna a estar ple de bones notícies: les vendes han crescut un 17% interanual (afavorides per la fortalesa del dòlar) i els beneficis un 13%. La seva principal divisió de negoci, la de biociència, que concentra el 77% de les vendes, va facturar 3.032 milions, amb un increment del 20%. La de diagnòstic va créixer un 11%, per arribar als 691 milions, i la d’hospital es va estancar en 96 milions.

Però l’empresa que presideix Víctor Grífols Roura no ha pogut reduir el seu endeutament, que és de 3.710 milions, quan ara fa un any era de 3.235 milions. La companyia va explicar en un comunicat que això es devia a la fortalesa del dòlar, divisa en què té referenciat el seu passiu. Malgrat tot, aquest deute és 3,19 vegades l’ebitda, una proporció que es considera molt assumible.

L’empresa va ser polèmica l’any passat per la decisió de situar la seu de la seva divisió de biociència i de la tresoreria a Irlanda, país polèmic per les ajudes que ofereix a empreses que volen evitar pagar impostos elevats. La companyia va fer públic que va pagar un 23% d’impost de societats. El compte de resultats de la companyia assenyala que va destinar 438 milions a impostos i interessos.

Grifols ha reconegut que els seus marges de beneficis s’han vist afectats per la competència en el mercat de l’immunoglobulina i la disminució dels royalties, així com pel funcionament simultani de dues plantes a Carolina del Sud mentre traspassa la producció a la nova.

Un indicador clau en empreses farmacèutiques és la inversió en recerca i desenvolupament i en el cas de Grifols les notícies són encoratjadores. Va destinar-hi 236 milions (un 21% més), als quals s’han d’afegir 266 milions per a inversions (un 5% més). El 25% d’aquestes inversions es van fer a Espanya. L’empresa, que té 14.737 treballadors al món (el 22% a Espanya), amb un creixement del 5%, ja té dos terços del seu negoci als Estats Units i el Canadà. Espanya suposa el 5,4% de la facturació.

Canvis al podi

Amb tot, Grifols arriba al capdamunt del podi de les empreses familiars, i supera companyies de la força de Celsa (que era líder fins ara i que, tot i que no ha presentat els resultats del 2015, segons fonts del sector no aconseguirà mantenir els 3.900 milions de l’any passat), Catalana Occident, Planeta i Mango.

Grifols ha superat per només 17 milions d’euros Cobega, l’embotelladora de Coca-Cola que controla la família Daurella. Aquesta empresa ha fet un important salt en la facturació després d’haver liderat la històrica fusió entre embotelladores europees durant l’any passat. El 2015 Cobega va arribar als 3.918 milions de facturació, cosa que suposa un salt del 25% en les seves vendes respecte al 2014.

stats