Finances personals

Els quatre paranys que has d'evitar a l'hora de comprar un pis

Descripcions poc realistes, zones no escripturades i comissions il·legals, els principals elements a tenir en compte

BarcelonaEl procés de compra d'un habitatge sovint és llarg i tortuós. Són moltes les decisions que es prenen des que es posa un ull al mercat fins que es firmen les arres. Poden passar mesos. També és un camí ple de paranys: les immobiliàries sempre han treballat per al venedor.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Trobar el pis ideal, anar-lo a veure, demanar una hipoteca i avançar-se a eventuals competidors és ara més difícil. L'alta demanda, que explica que els preus no baixin en l'actual tendència d'encariment del deute, fa que el comprador estigui més exposat a pràctiques que sempre han existit. Aquí en fem un repàs.

Cargando
No hay anuncios

Ofertes duplicades

El primer pas per buscar pis, s'hagi passat o no pel banc a projectar la capacitat d'endeutament, sovint es fa a cop de clic pels principals portals immobiliaris. I aquí hi ha la primera trampa: "T'adones que el mateix pis està penjat cinc o sis vegades per diferents immobiliàries i les dades no quadren", explica el personal shopper immobiliari i cofundador de Nexitum Jordi Clotet.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha immobiliàries que posen uns metres quadrats de més o un preu més baix, sense consultar-lo amb el venedor, per aconseguir atraure més visites i efectuar ells la venda. "També cal parar atenció a les descripcions: bones vistes o molta llum són elements relatius que cal comprovar sempre in situ. Sovint provoca pèrdues de temps fins que no es va a veure el pis", afegeix Clotet. Un clar exemple són els renders, que dibuixen un pis equipat que pot no ajustar-se a la realitat.

Comissions il·legals

Anar a veure un pis i que abans d'entrar et facin firmar un document. És una pràctica cada vegada més habitual que molts intermediaris utilitzen per assegurar-se després una petita comissió. "Et diuen que és un full de visites, però amb la teva firma s'asseguren que més tard no vagis a veure el propietari. A vegades hi diu que has de pagar una petita comissió a l'agència, cosa completament il·legal", explica Clotet.

Cargando
No hay anuncios

Cal tenir en compte que el comercial està contractat pel propietari i amb això està intentant cobrar de les dues parts. "És com si en un divorci la teva exparella va a un advocat per treure les millors condicions per a ella i que aquest també et volgués cobrar a tu", afegeix aquest expert, que com a personal shopper immobiliari s'hi ha trobat diverses vegades. "He parlat amb immobiliàries que em diuen que si un client no vol pagar-los, no l'hi venen, perquè sempre n'hi haurà un altre que sí que ho farà", explica.

Parts no escripturades

La mida del pis pot convertir-se en més que un mal de cap si, al marge de ser més petit del que diu l'anunci, una part de l'immoble no està escripturada. "En les finques antigues a vegades els metres quadrats no corresponen amb la realitat, perquè s'han afegit construccions que no s'han declarat", explica Clotet.

Cargando
No hay anuncios

"El mes passat vaig anar a veure un tríplex que tenia un àtic a dalt de tot que no constava en el registre. Resulta que fa quaranta anys van construir una planta més tirant pel dret", afegeix. Això pot convertir-se en un problema perquè quan el pèrit de banc vagi a fer la taxació, és com si no existís. A més, podràs fer-hi obres menors, però no podràs aixecar-ho de nou si no està declarat.

Habitatges embargats

Una altra casuística és que el pis que volem estigui embargat per insolvència del propietari. Per esbrinar-ho, cal anar al registre, que indica si el propietari té la hipoteca per pagar. En cas que no pugui cancel·lar el deute amb els seus diners o la mateixa venda de l'immoble, la transacció no es podrà tirar endavant.

Cargando
No hay anuncios

"El comprador es pot trobar que li demanin unes arres del 10% de valor del pis, i que en l'impàs entre les arres i fer l'escriptura, el propietari es quedi sense pis i no el pugui vendre. Si has donat les arres a algú insolvent, no les recuperaràs. De vegades ens hem trobat que el deute del propietari és superior al pis i no te'l pot vendre perquè se'l queda el banc", explica Clotet.