Quatre maneres en què Elon Musk pot canviar Twitter
El fundador de Tesla comprarà la plataforma per 44.000 milions de dòlars
De vegades, Elon Musk pot ser inescrutable i la seva idea de la política és esquiva, cosa que ha fet que sigui força difícil determinar exactament què faria el multimilionari si aconseguís (com ha fet) comprar Twitter. Però durant les últimes setmanes i mesos, a mesura que s'acostava l’acord amb l'empresa, el fundador de Tesla ha donat més pistes sobre què canviaria de la xarxa social en entrevistes, documents reguladors i, per descomptat, en el seu compte personal de Twitter. Quan aquest dijous es va fer efectiva la compra de la companyia per part del magnat, una de les primeres decisions de Musk va ser acomiadar els principals directius. En un comunicat ha assegurat que ha comprat la xarxa social "pel futur de la civilització" i ha celebrat l'operació tuitant "l'ocell està alliberat". Ambdues frases semblen donar més pistes de com encara Musk el seu regnat sobre una de les xarxes socials més importants de l'actualitat. Repassem les àrees principals que el nou propietari de Twitter podria intentar abordar:
Llibertat d'expressió i moderadors de contingut
Musk ha expressat sovint la seva preocupació perquè els moderadors de contingut de Twitter van massa lluny i intervenen massa en la plataforma, que veu com la "plaça de facto d’internet". En la presentació reguladora en què va anunciar la seva oferta per comprar Twitter, va escriure: "Vaig invertir en Twitter perquè crec en el seu potencial per ser la plataforma per a la llibertat d'expressió a tot el món, i crec que la llibertat d'expressió és un imperatiu social per a una democràcia funcional".
Va afegir que no confiava en la direcció actual de l'empresa per fer els canvis que considera necessaris i prioritzar les seves idees sobre la llibertat d'expressió a la plataforma. "Des que vaig fer la inversió, m'he adonat que l'empresa no prosperarà ni servirà aquest imperatiu social en la seva forma actual", va escriure.
En una piulada d'aquest dilluns, abans de l'anunci d’acord amb Twitter, Musk va dir que esperava que fins i tot els seus "pitjors crítics" continuïn utilitzant la plataforma "perquè això és el que significa la llibertat d'expressió".
La incògnita de Trump
Musk no ha comentat públicament com gestionaria el compte de Twitter bloquejat de l'expresident dels Estats Units Donald Trump. Els seus comentaris sobre la llibertat d'expressió, però, han alimentat l'especulació que sota la seva propietat Twitter podria perdonar Trump, que va ser expulsat de la plataforma l'any passat. Després de l’assalt al Capitoli del 6 de gener, Twitter va dir que el republicà havia violat les seves polítiques incitant a la violència entre els seus partidaris. Facebook també va prohibir el compte de Trump pel mateix motiu. L'expresident, que era conegut pels tuits en què criticava els seus opositors i, de vegades, anunciava canvis de polítiques a través de Twitter, també està intentant posar en marxa la seva pròpia xarxa social. La seva empresa, Truth Social, ha patit per atreure usuaris, i el problema podria empitjorar ara que Musk ha suggerit canviar les normes de moderació dels continguts a Twitter. Trump va dir en una entrevista recent que probablement no tornaria mai més a la xarxa social.
L'algoritme
En una conferència aquest mateix mes, Musk va explicar els seus plans per convertir l'algoritme de l'empresa en un model de codi obert, que permetria als usuaris veure el codi que mostra com van aparèixer determinades publicacions a la seva cronologia de Twitter. El fundador de Tesla va assegurar que el codi obert seria millor que "promoure i degradar els tuits de manera misteriosa sense saber què està passant".
Musk també ha assenyalat la politització de la plataforma en diverses ocasions, i recentment va tuitejar que les polítiques de qualsevol plataforma de xarxes socials "són bones si el 10% més extrem tant a l'esquerra com a la dreta estan igual de descontents".
Qui utilitza la plataforma i com
Abans que Musk s'oferís a comprar Twitter, el magnat va expressar la seva preocupació per la rellevància de la plataforma. Quan un usuari va publicar una llista dels 10 comptes més seguits de la xarxa social, inclòs l'expresident Barack Obama i les estrelles del pop Justin Bieber i Katy Perry, Musk va respondre afirmant: "La majoria d'aquests comptes top piulen poques vegades i publiquen molt poc contingut. Twitter està morint?" Recentment, el director executiu de Tesla va prometre en un tuit que "derrotaria els robots de l’spam o moriria intentant-ho".