Quatre anys intentant defugir el concurs de creditors
El refinançament va frenar la fallida en el primer any de la crisi
ValènciaNo era cap secret que des de l’inici de la crisi l’empresa Comercializadora Mediterránea de Viviendas SA -anomenada Marina d’Or - Loger fins a l’octubre del 2013- estava passant per una situació financera molt delicada. No obstant això, la resolució dictada aquesta setmana pel jutjat mercantil de Castelló, que aprova el concurs de creditors per a l’empresa que concentra l’activitat immobiliària del hòlding Marina d’Or, certifica la caiguda d’un gegant alimentat des dels anys 90 amb la construcció d’hotels i centenars d’apartaments a Orpesa.
Si bé no ha escandalitzat a ningú la suspensió de pagaments de la societat administrada per l’empresari Jesús Ger -barceloní de naixement-, n’hi ha que es pregunten per què ara i no fa quatre o cinc anys, quan la crisi castigava més durament el sector immobiliari. Són diverses les raons que expliquen la supervivència de Marina d’Or. La més important és que la societat va aconseguir refinançar entre el 2009 i el 2010 gairebé 200 milions de deute. En el primer d’aquests dos anys, segons els comptes de Marina d’Or - Loger, es va aconseguir renegociar un venciment de 116,6 milions i intercanviar actius per deute amb algunes entitats financeres. A final del 2010, i gairebé in extemis, l’empresa va esquivar el concurs de creditors en refinançar 60,5 milions més. En aquesta ocasió, per aconseguir l’ajornament, Jesús Ger va haver de presentar un pla de viabilitat i, a més, aportar actius per uns 180 milions.
D’aquesta manera Marina d’Or es va anar desfent a poc a poc de l’estoc immobiliari i, per contra, ampliant la cartera d’habitatges de diverses entitats bancàries. L’antiga CAM va arribar a tenir fins a 212 apartaments que després passarien a mans del Banc Sabadell, que ja se n’ha desfet de gairebé tots.
Immensa fortuna
Ger també ha aconseguit posposar la suspensió de pagaments gràcies a la immensa fortuna que va fer en els anys anteriors a l’esclat de la bombolla immobiliària. Marina d’Or venia llavors centenars d’apartaments gràcies als preus de les seves promocions. Malgrat la notícia del concurs de creditors, des de l’empresa assenyalen que aquesta circumstància no afectarà el funcionament dels hotels i apartaments i el balneari, que actualment depenen de mercantils independents, i anuncien bones previsions per a la temporada d’estiu. “Hoteles Marina d’Or funciona millor que mai”, asseguren fonts de l’empresa.
Potser les pernoctacions compensaran la frustració dels administradors de Marina d’Or, que en els últims anys ha vist com s’anaven truncant alguns dels seus plans. El primer, el juny del 2012, quan Las Vegas Sands Corporation va rebutjar situar Eurovegas en uns terrenys pròxims a Marina d’Or que pertanyien a un projecte anul·lat fa cinc mesos per “incompliments” en matèria mediambiental i, fa només unes setmanes, quan l’oferta que va presentar de la mà d’altres empreses per gestionar l’aeroport de Castelló va ser desestimada per la Generalitat Valenciana.