Antenes de mòbil que són calefactors. L’eficiència energètica és un dels temes destacats d’aquest congrés, amb les operadores i els seus proveïdors buscant maneres de reduir el consum elèctric de les xarxes, tot i que ja són extraordinàriament eficients: en el mateix període en què el trànsit de dades mundial s’ha multiplicat per 300, el consum de les xarxes només ho ha fet per 1,64, de manera que el cost en kWh de transportar cada bit ha caigut en picat. A l’estand d’Intel ensenyen antenes que aprenen els patrons d’ocupació de la zona on donen cobertura, abaixant la potència d’emissió durant les hores que hi ha poca afluència de gent. Però qui tanca de forma més original el cercle de la sostenibilitat és la finlandesa Nokia: la seva nova estació base està refrigerada per aigua, un aigua que surt calenta i l’operadora pot rendibilitzar venent-la per alimentar xarxes de calefacció centralitzada, com les que hi ha als països nòrdics.
Internet de les coses desconnectades. En el món digital ideal, tots els objectes que ens han de proporcionar informació estarien equipats amb sensors que transmeten dades per ser processades i analitzades. Però el món està molt lluny de ser ideal, i les indústries tenen instal·lats milions d’indicadors —de pressió, de cabal, de temperatura— analògics, on cal llegir visualment la posició d’una agulla sobre una escala, i en molts casos estan en llocs de difícil accés. L’empresa japonesa LiLz Gauge té la solució per incorporar les lectures d’instruments antics als taulers de comandament moderns: instal·lar al davant de cada mesurador una càmera que capta la imatge a intervals predeterminats, la interpreta amb intel·ligència artificial i envia el resultat al núvol mitjançant una targeta SIM.
El filtre antispam definitiu. A la sessió del MWC sobre tecnologies financeres i metavers que la Paula Solanas comenta aquí, el meu heroi ha sigut Jim McKelvey. El cofundador de l’empresa Square de pagaments digitals, que ara es diu Block, estava tan fart de rebre missatges de correu electrònic no desitjats que ha aixecat un mur de pagament personal, una aplicació que dona l’opció de pagar cinc cèntims de dòlar si es vol tenir la seguretat que el missatge arribarà. Assegura que amb això ha filtrat més del 90% del correu que rep.