Quadern del Mobile. Dia 0: estratègia per rebaixar el cost del 5G
Pantalles grosses, connectivitat i metavers abans de la inauguració oficial del MWC
Fibra 5G per a llocs on potser no cal
La filial espanyola de Vodafone ha mostrat la que serà la seva proposta de FWA (sigles d’accés fix sobre xarxa mòbil, 5G en aquest cas), probablement la modalitat dels serveis 5G que acabarà resultant més útil per als consumidors, perquè permetrà gaudir de les prestacions de la fibra òptica en llocs on no resulta rendible portar-la. El receptor (significativament fabricat per TCL i no per Huawei, el proveïdor tradicional de dispositius de la teleco) es connecta a internet mitjançant 5G fins a 1 Gbps i distribueix la connexió per wifi 6 als aparells de la llar. Tanmateix, Vodafone no començarà oferint-lo als clients de les zones rurals, que són els que més se’n beneficiarien, sinó als que ja disposen de bona cobertura 5G, que solen trobar-se en zones urbanes on ja hi ha fibra òptica. La companyia també va encendre a Barcelona la seva primera estació base 5G de tecnologia OpenRAN, que permet combinar en el mateix emplaçament de telefonia mòbil aparells de diverses marques. Això li servirà per rebaixar un 30% el cost dels desplegaments de xarxa, sigui perquè els nous proveïdors són més barats o perquè els tres tradicionals (Huawei, Ericsson, Nokia) abaixaran preus en resposta a la competència.
Pantalles grosses al congrés de les petites
Amb tot el peix dels nous smartphones venut prèviament, Samsung i Huawei han centrat les seves novetats del MWC22 en els ordinadors portàtils amb Windows, una categoria que la pandèmia ha fet revifar. Els Galaxy Book2 Pro de la coreana, amb una variant d’empresa amb més potència gràfica i una altra convertible en tauleta, porten la generació més recent de processadors Intel, connectivitat 5G integrada i juguen la carta de l’ecosistema amb altres dispositius de la marca, oferint continuïtat de la sessió quan passem de l’ordinador al mòbil o la tauleta. Huawei també presumeix d’aquesta integració, però els seus models porten xips Intel de la generació anterior i prescindeixen de la connectivitat mòbil. La marca xinesa també ha presentat una impressora làser i una tauleta amb pantalla tàctil de tinta electrònica, que fa servir el sistema operatiu propi HarmonyOS.
Visita aquesta fira per mi
L’empresa japonesa Toraru s’agafa al concepte del metavers per explicar la seva plataforma Genchi, que permet a algú que no pot desplaçar-se a un lloc encomanar a algú altre que hi és que faci la visita en nom seu, indicant-li de manera interactiva en quins productes vol que es fixi i amb quines persones vol que s’entrevisti. El visitant remot paga uns honoraris al corresponsal físic i Genchi es queda una comissió pel servei.