Qatar negocia desplaçar Villar Mir com a primer accionista de Colonial

El fons sobirà vol ampliar el capital de la companyia catalana aportant les seves accions a la francesa SFL

La cúpula de Colonial, amb el president Juan José Brugera, en el centre.
Xavier Grau
01/03/2016
2 min

BarcelonaNous moviments accionarials a la immobiliària catalana Colonial. L'ampliació de capital que li va permetre sortir de la crisi la va deixar amb una composició sense cap accionista de control i amb el grup Villar Mir com a primer accionista. Però ara el fons sobirà de Qatar, que és el segon accionista, vol desplaçar el grup madrileny.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Colonial ha comunicat aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que està negociant amb la Qatar Investment Authority, el fons sobirà de Qatar, una ampliació de capital que no seria dinerària, sinó amb l'aportació de les accions que Qatar té a Société Fonciere Lyonaisse (SFL), la filial francesa de Colonial.

D'aquesta manera, Qatar passaria a ser el primer accionista de Colonial en una operació que, segons fonts del sector, i tenint en compte la capitalització borsària i el valor liquidatiu de l'acció d'ambdues companyies (Colonial i SFL), se situaria entre els 500 i 600 milions d'euros. No obstant això, Qatar no sobrepassaria en cap cas el 30% de participació a Colonial, perquè si fos així podria veure's obligada a llançar una oferta pública d'adquisició (OPA) pel 100% de Colonial.

Actualment, el grup Villar Mir, a través de Inmobiliaria Espacio, és el primer accionista de Colonial, amb el 14,56% del capital, mentre que Qatar Investment Authority és el segon accionista, amb el 13,13%, segons les dades que consten a la CNMV.

Per la seva banda, Colonial és el principal accionista i té el control de la francesa SFL amb el 53,1% del capital, mentre que Qatar controla el 22% d'SFL, el 13,6% a través de Qatar Holding i el 8,6% a través de Dic Holding.

Per fer l'operació tal com la planteja Qatar, SFL hauria de reduir capital en la part que és propietat del fons sobirà, i aquesta participació es convertiria en noves accions de Colonial. Així, la companyia catalana reforçaria la seva capitalització, millorant encara més les seves ràtios i solvència per continuar amb la seva expansió, i es reforçaria en el control de la francesa.

Colonial va tancar el 2015 amb un benefici net de 415 milions. El benefici recurrent, el 2015 va créixer el 121%, fins a 37 milions, gràcies a l'augment de l'ocupació dels edificis i les rendes de lloguer més elevades, i a la millora dels costos financers després de l'emissió de bons del 2015, que va permetre una rebaixa el cost financer fins al 2,27%. El deute financer de la companyia pujava a 2.992 milions d'euros al tancament del 2015.

SFL va tancar el 2015 amb un benefici net de quasi 493 milions d'euros, enfront dels 197 del 2014, i unes vendes de gairebé 169 milions, amb un increment de l'11%. SFL té importants actius al centre de París, entre els que destaquen la nova seu de l'OCDE o les seus corporatives de Facebook i BlaBlaCar a la capital francesa.

stats