Economia10/02/2021

Pujol és el culpable de tot

Societat Civil Catalana organitza un debat econòmic que acaba en judici al Procés

Teòricament era un acte centrat en l'estat de salut de l'economia catalana. Si més no l'organitzadora, Societat Civil Catalana, presentava el debat com "La economía catalana en la encrucijada: decadencia o recuperación" i, de fet, la primera pregunta anava en aquesta direcció: "Com veu la situació econòmica de Catalunya?" Els convidats, entre els quals hi havia l'exgovernador del Banc d'Espanya Luis María Linde, l'exdiputada socialista Anna Balletbò i els economistes Gonzalo Bernardos i Francisco Cabrillo, han deixat anar algunes dades: per culpa del Procés han marxat 6.000 empreses o el PIB català és el que menys creix entre 2018 i 2019. Però han fet falta només uns minuts perquè la conversa d'aquest dimecres al Palau Macaya virés cap a qui era el responsable del Procés: Batlletbò ha apuntat inicialment a Artur Mas. "Mas és el culpable d'aquest tema [el Procés]". Però l'economista Gonzalo Bernardos l'ha corregit: "Discrepo que sigui Mas l'ideòleg del Procés perquè va començar el 1980, quan Pujol converteix Catalunya en una empresa familiar".

Inscriu-te a la newsletter El laborisme i l'enèsim triomf de FukuyamaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De seguida han assentit una part dels convidats, i fins i tot la mateixa Balletbò ha rectificat: "Estic d'acord que el Procés va començar abans, però Mas va encendre la foguera". L'exdiputada ha apuntat que prèviament el que s'havia fet era "enverinar-nos a poc a poc, com passa a València amb els marits quan es posen pesats". Però la perla l'ha tornat a deixar anar Bernardos: "CiU és la típica empresa catalana, Pujol va ser un crac i el fill [Mas] la va enfonsar". I ha llançat un missatge per als que es creuen que l'independentisme es pot vèncer d'un dia per l'altre: "Són quaranta anys d'un gran, d'un magnífic, d'un estrateg anomenat Jordi Pujol, i això no es derrota amb un any de tacticisme", ha deixat clar. Entre l'escàs públic que hi havia per les mesures covid, els han escoltat la número 2 de Ciutadans, Anna Grau, i la del PP, Lorena Roldán. No hi eren convidats els representants de les forces sobiranistes.

Cargando
No hay anuncios

L'exgovernador d'Espanya ha fugit en tot moment del debat polític, potser conscient de les conseqüències que tenia posar-lo damunt la taula. Va ser ell precisament qui el setembre del 2015 va parlar de la possibilitat d'un corralito a Catalunya si es produïa una declaració unilateral d'independència. Una afirmació que va matisar i va acabar negant en només 48 hores.

Però Linde sí que ha volgut resumir, segons el seu parer, què ha significat el Procés en termes econòmics per a Catalunya. La seva conclusió no sorprèn: no ha tingut cap efecte beneficiós, i ho ha exemplificat en el fet que Catalunya era la comunitat que havia patit la caiguda més intensa del PIB en relació amb Espanya, una de les comunitats on s'havia enfonsat més la inversió estrangera i tindria dificultats per endeutar-se en mercats de capitals perquè dels 80.000 milions d'euros del seu deute actual, un 75% són del tresor espanyol. ¿I per on passa la solució? Que l'independentisme afluixi i generar confiança han sigut algunes de les propostes, però on tots miren és en el resultat de les eleccions d'aquest diumenge. De fet, el president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, ha advertit: "Quatre anys més de Procés i no trobarà feina ni el fill d'Artur Mas".