La pujada de les matèries primeres costa 200 M€ diaris a les pimes catalanes
Els costos del subministrament s'han doblat per a la majoria d'empreses
BarcelonaUns 200 milions d'euros diaris. Aquest és el cost per a les petites i mitjanes empreses catalanes de l'encariment del preu de les primeres matèries, segons ha afirmat aquest dimecres el president de la patronal Pimec, Antoni Cañete. Pimec ha elaborat un informe sobre l'impacte d'aquest encariment en les empreses catalanes. Un informe que posa en relleu dos aspectes clau: la majoria de primeres matèries han doblat el preu des de l'abril del 2020 —quan la pandèmia va impactar en l'economia— i a més en molts casos hi ha colls d'ampolla que dificulten l'aprovisionament.
La patronal ha presentat aquest informe en una jornada en què han participat representants de diversos sectors, des de la metal·lúrgia, el coure, els pinsos i els plàstics fins als components de l'automòbil. La conclusió és que aquest encariment de les primeres matèries, al qual s'hi suma també una forta pujada dels preus del transport, està afectant la majoria de sectors.
Que és un problema generalitzat ho demostra l'estudi, que indica que més del 94% de les empreses catalanes han patit un augment "significatiu" dels preus d'aprovisionament de les matèries primeres des de l'inici d'any. La patronal de pimes xifra en un 119% la pujada mitjana dels preus d'aquestes primeres matèries, amb un agreujant: moltes empreses no han pogut traslladar aquest increment de costos als seus clients, perquè tenen contractes a llarg termini, la qual cosa ha fet que interioritzin l'encariment amb una reducció de marges. A més, segons s'ha exposat en la jornada, els mercats de futurs auguren que la situació s'allargarà en el temps.
En el cas dels semiconductors, que està afectant entre altres la indústria de l'automoció, la situació podria allargar-se fins a mitjans del 2023, segons ha exposat Carlos Sánchez, del Consorci de Fabricants de Material Elèctrics (Cofme), que ha destacat que aquest cas ja no és una qüestió de preu, sinó de falta d'un component crític el subministrament del qual depèn de les prioritats de quatre fabricants al món. A més, la solució difícilment arribarà per la instal·lació a Europa de fàbriques de semiconductors, ja que la inversió que cal "és molt elevada", i perquè una planta sigui operativa i competitiva passen un mínim de quatre anys.
Per fer-se una idea de l'impacte de l'encariment de les primeres matèries, el director d'economia i empresa de Pimec, Àngel Hermosilla, ha exposat algunes dades. Les primeres matèries s'han encarit un 119% des de l'abril del 2020, però en el cas de les energètiques l'increment és del 250%. En aquest últim cas, el gas natural ha multiplicat per cinc el seu preu, el carbó per 2,6 i el petroli per 2,2. Els metalls s'han encarit un 75%, els productes agrícoles un 7% i el cost dels contenidors per al transport s'ha multiplicat per 7. A més, l'índex Dow Jones de matèries primeres ha pujat un 91,7%, cosa que "anticipa el que pot passar en el futur".
L'estudi indica que un 81% de les companyies han intentat negociar una modificació de preus, la majoria sense resultats, i un 71% han pogut repercutir aquest increment als clients. De totes maneres, el 89,1% de les empreses han hagut de reduir marges, així com endarrerir comandes (30%) o augmentar estocs (27,5%). En aquest context, un 60,1% de les pimes catalanes proposen afavorir la producció o importació de matèries primeres i components a Europa i un 12,7% reclamen facilitar finançament públic a les empreses perquè puguin aprovisionar-se.
L'estudi posa en relleu que el 88,5% de les pimes han patit augments superiors al 10% en els preus de les matèries primeres, un 52,4% han experimentat pujades d'entre el 10% i el 50%, i un 24,4% han duplicat els preus. Davant d'aquesta situació, un 81% de les empreses han intentat negociar una modificació dels preus, tot i que un 45,7% no han obtingut resultats. Així mateix, un 71% de les companyies han pogut repercutir els augments de preus dels aprovisionaments als clients, però la majoria ho han fet de manera reduïda. En tot cas, un 89,1% de les pimes han patit una reducció dels marges a conseqüència dels increments dels preus dels aprovisionaments.
En aquest sentit, el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, que ha obert la jornada, ha assegurat que l'increment del cost del transport i les matèries primeres es pot interpretar, a mitjà termini, com una "oportunitat" per relocalitzar una part de la indústria.
Propostes de Pimec
El president de Pimec, Antoni Cañete, ha exposat algunes propostes per intentar abordar "la situació de xoc" als mercats, que posa en risc "la viabilitat de les mateixes empreses". Entre les mesures possibles ha apuntat la revisió dels aranzels antidúmping per part de la Unió Europea, identificar les primeres matèries de què disposa Europa i planificar la seva explotació, i impulsar les compres conjuntes, cosa que augmentaria la capacitat de negociació, que les pimes no tenen.
Altres propostes són potenciar la relocalització de la producció de primeres matèries i components, i destinar fons europeus Next Generation a reduir la dependència d'altres continents.