Economia26/11/2015

Puig veu una "campanya orquestrada" en la presumpta fuga d'empreses

El conseller d'Empresa i Ocupació acusa d'utilitzar les dades de manera tergiversada i afirma que l'any 2014 van marxar el doble de companyies de Madrid que de Catalunya

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

BarcelonaGuerra de xifres. Segons ha explicat aquest dijous el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, la campanya electoral ja està en marxa "però a més, hi ha una campanya empresarial orquestrada per atemorir el sector econòmic" català. Així de contundent s'ha mostrat Felip Puig, en un acte de Pimec a la Borsa de Barcelona en què ha fet referència a l'article del diari 'Expansión', en què s'afirma que des del 2008 el procés sobiranista ha provocat la fuga de més de 3.000 empreses de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per al conseller les dades demostren tot el contrari, que "no és veritat que hi hagi fuga d'empreses a Madrid, sinó que s'utilitzen les dades de manera tergiversada ja que, de fet, "marxen el doble d'empreses de Madrid que de Catalunya". Així doncs, després que en les dues últimes setmanes es fes ressò del trasllat de la seu social de Catalunya a Madrid de l'empresa propietària d'Agbar, la cadena hotelera de Jordi Clos, Derby Hotels o els hotels Único, de l'empresari català, Pau Guardans, la Generalitat ha volgut contraatacar.

Cargando
No hay anuncios

Les xifres tomben la teoria de la fuga d'empreses pel procésA banda d'aquestes tres empreses, els rànquings i recomptes sobre l'anomenada 'fuga d'empreses' ha estat un degoteig que s'ha intensificat en els darrers mesos. Aquest dijous ha estat el diari 'Expansión', que recull dades d'un informe d'Axesor que comptabilitza en un total de 654 les empreses procedents de Catalunya que s'han instal·lat a la Comunitat de Madrid en els últims dos anys. Però, a més, diumenge passat 'El País' també recollia en un article titulat "El pla sobiranista de Mas causa una fuga d'empreses cap a Madrid", en què calculava que des que ha començat l'any han marxat 683 empreses de Catalunya que registraven una facturació conjunta de 1.500 milions d'euros i de les quals, la majoria haurien marxat a Madrid.

L'argumentari de la Generalitat

El govern català nega rotundament la fuita i defensa l'economia catalana com un pol d'atracció per a les inversions

Cargando
No hay anuncios

Tot aquest degoteig d'informacions són per al conseller Puig, una campanya orquestrada des de "certs nuclis empresarials" i s'utilitzen de manera tergiversada. "Per què no diuen aquests mateixos cercles empresarials el número d'empreses que van marxar de Madrid"?, ha preguntat el conseller, que considera que "si tan influís el procés sobiranista Catalunya no rebria un 50% de les inversions privades de tot l'Estat". La Generalitat, doncs, ha entrat de ple en el debat i ha esgrimit un conjunt d'arguments per rebatre el que considera un discurs que vol atemorir el sector empresarial català:

  • El trasllat de domicilis fiscals és habitual i representa un percentatge minoritari del teixit català. Segons el govern català, Catalunya va perdre més empreses des del 2008 al 2010 que del 2012 al 2014. Puig afirma que de mitjana, els domicilis fiscals que marxen de Catalunya se situen entre els 700 i els 1.000 anualment. Les 987 seus fiscals que Axesor comptabilitza que es van traslladar de Catalunya a Madrid representen un 0,38% del total de les empreses amb assalariats a Catalunya, mentre que les 1.338 que va perdre Madrid representen el 0,66%. Per tant, segons els càlculs de la Generalitat, marxen el doble d'empreses de Madrid que de Catalunya.
  • Es tracta de domicilis fiscals i no d'unitats productives. Per la Generalitat "els trasllats de domicilis fiscals s'expliquen per la competència en matèria de fiscalitat per part de la Comunitat de Madrid que la Generalitat no pot contrarestar a causa de l'asfíxia financera que pateix". De fet, en aquest cas, el govern català assenyala directament la cadena hotelera Derby Hotels del president del gremi d'hotelers de Barcelona, Joan Clos.
  • Catalunya com a pol d'atracció d'inversió estrangera. D'altra banda, la Generalitat calcula que durant el primer semestre del 2015 s'han invertit prop de 1.960 milions d'euros des de l'estranger a Catalunya, 3,8 vegades més que el mateix semestre de l'any anterior i un 23% del total de les inversions estrangeres a l'Estat. Tot i això, la inversió estrangera a Madrid aquest mateix període va ser de 5.584 milions d'euros, un 61% més que el 2014.
  • L'efecte capitalitat de Madrid. Catalunya sempre ha denunciat que bona part de les inversions que es produeixen a Catalunya es comptabilitzen a Madrid, perquè s'inscriuen on hi ha la seu social de l'empresa encara que la unitat productiva sigui a Catalunya. En aquest cas, la Generalitat cita casos com el de Dow Chemical, que va anunciar la inversió de 15 milions d'euros en una planta de Tarragona que van ser comptabilitzats a Madrid.
Cargando
No hay anuncios

Properes inversions

Puig ha avançat a més, properes inversions estrangeres de cara a l'any vinent

Cargando
No hay anuncios

A banda de tota aquesta guerra de dades i xifres, Puig ha fet diversos avançaments. D'una banda, ha afirmat que l'economia catalana creixerà a un ritme del 3,5% l'any que ve i de l'altra, ha volgut treure pit: "Aviat podrem celebrar la inversió d'un gran grup tecnològic i de distribució a Catalunya", ha fet, en clara referència a Amazon i el seu projecte als terrenys del Prat del Llobregat. A més, també ha afirmat que aviat es coneixerà la notícia de la inversió de dues empreses de distribució belgues.