Puig tanca el pitjor any de la seva història: perd 72 M€ el 2020 a causa de la pandèmia
És el primer cop que la companyia de moda i fragàncies registra pèrdues
"Ha sigut el pitjor any de la nostra història. No recordo haver tingut un any amb pèrdues". Amb aquesta sinceritat Marc Puig, el president i conseller delegat de la companyia de moda i fragàncies Puig, reconeixia obertament aquest dimecres que la pandèmia ha fet molt mal a l'empresa, fins al punt de tancar el 2020 amb uns números vermells de 72 milions d'euros abans d'impostos i una reducció de vendes del 24%, després de la qual han arribat als 1.537 milions. Les dades, segons el mateix Puig, encara haurien sigut pitjors sense la compra de la marca britànica de maquillatge Charlotte Tilbury l'estiu passat. "Amb el confinament i el distanciament social la gent ha utilitzat menys perfum, cosmètica i vestits de festa", ha explicat.
La radiografia és totalment oposada a la del 2019, quan van tancar amb una facturació de 2.029 milions d'euros i uns beneficis de 304 milions d'euros. El que sí que va mantenir en positiu l'any passat la multinacional, tot i que amb una reducció significativa, va ser l'ebitda (els beneficis abans d'impostos, interessos i altres conceptes), que va passar dels 333 milions d'euros el 2019 als 93 milions el 2020. "Això demostra que l'empresa continua generant caixa", ha assegurat el conseller delegat.
La baixada de vendes ha provocat que l'empresa hagi hagut de retallar part de la plantilla en els 26 països on és present, però Puig no ha especificat quants treballadors s'han quedat sense feina.
Tot i el mal any, els objectius de la companyia són ambiciosos i preveu doblar les vendes de cara al 2023 i triplicar-les en cinc anys, fins a arribar el 2025 a 4.500 milions en vendes. Per aconseguir-ho ha dut a terme una reestructuració durant la pandèmia per posicionar-se en les actuals tendències de mercat, on s'ha detectat un increment més important de vendes de maquillatge i cremes que de perfums. Puig té ara tres divisions de negoci: la de fragàncies i moda; la de cosmètica, liderada per la firma Charlotte Tilbury, i la de dermatologia, on a banda d'Isdin també s'han incorporat Uriage i Apivita.
Conquerir Àsia
Per aconseguir els 4.500 milions de cara al 2025 s'ha posat el focus en l'expansió a Àsia, especialment a la Xina, on el 2019 es van concentrar un 7% de les vendes i on esperen créixer fins al 25% el 2025. L' altre espai per créixer és el canal online, que aquest 2020 ha concentrat el 28% de la facturació a causa de l'efecte pandèmia i que es preveu que es redueixi una mica aquest 2021 i que es consolidi al 30% d'aquí cinc anys. La marca que més es va vendre per aquest canal l'any passat va ser Penhaligon's (45%), i Paco Rabanne va arribar al 23%.
Segons el president de Puig, la companyia tornarà a les xifres de venda prepandèmia entre el 2022 i el 2023, i a partir d'aquí començarà una recuperació molt marcada per l'estalvi acumulat que tenen les famílies. En aquest sentit s'han fixat com a objectiu que les seves tres principals marques, Paco Rabanne, Carolina Herrera i Charlotte Tilbury, superin els 1.000 milions de vendes el 2025.