BarcelonaTot i que dimarts semblava que els Estats Units donaven una treva a Huawei concedint-li tres mesos de marge per continuar operant al seu país, la relació entre el govern americà i la companyia xinesa ha continuat tensant-se. El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va acusar el grup de telecomunicacions de mentir sobre la seva col·laboració amb el govern de Pequín. “Dir que no treballen amb el govern xinès és una declaració falsa”, va reiterar. Pompeo encara va afegir, referint-se al director executiu de Huawei, Ren Zhengfei, que no diu la veritat “ni al poble dels EUA ni al món”.
Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
I enmig d’aquest conflicte creixent, el Fons Monetari Internacional va irrompre en escena ahir per advertir que la batalla entre el govern de Trump i el de Xi Jinping tindrà una víctima: els consumidors. “Són inequívocament els perdedors de la tensió comercial”, va deixar clar la institució en un estudi publicat dijous.
Aquesta tensió, latent des de fa mesos, va augmentar la setmana passada quan Trump va incloure Huawei en una llista negra argumentant que treballa fent espionatge per al govern de Xi Jinping a través dels seus dispositius i xarxes. Aquesta decisió ja està perjudicant Huawei. Diumenge Google anunciava que trencava relacions amb el gegant xinès. Tot i que l’empresa californiana va fer marxa enrere quan Trump va ajornar tres mesos el veto a Huawei, les últimes hores altres empreses d’altres països estan trencant relacions amb el gegant xinès. És el cas de la japonesa Toshiba i de l’anglesa ARM.
El bloqueig d’aquesta última és especialment greu per a Huawei perquè podria paralitzar la seva producció, ja que els xips d’ARM són imprescindibles per fabricar els seus telèfons mòbils. Concretament, s’utilitzen per fer processadors, que no es poden muntar sense la llicència d’ARM. L’empresa anglesa va anunciar el bloqueig a través d’un comunicat intern que ordenava que “aturessin tots els contractes actius, peticions de suport i qualsevol altre tipus de relació” amb Huawei i les seves filials.
Panasonic continua amb Huawei
El diari japonès Nikkei apuntava ahir que Panasonic també havia trencat relacions amb Huawei i havia deixat de subministrar-li components, però el grup ho va desmentir hores després. “Panasonic continua oferint productes amb normalitat”, va aclarir en un comunicat.
Davant d’aquest degoteig de bloquejos, ahir el portaveu del ministeri de Comerç de la Xina, Gao Feng, va advertir al govern de Trump que si vol continuar les converses comercials ha de “ser sincer” i fer marxa enrere amb les decisions preses els últims dies (en referència a la inclusió de Huawei a la llista negra). “Les negociacions només poden continuar basant-se en la igualtat i el respecte mutu”, va insistir el portaveu del govern xinès. Enmig d’aquesta guerra que es va intensificant entre les dues potències, el president de la Xina, Xi Jinping, ja va admetre dimecres als seus compatriotes que venen moments “difícils” i que es presenta una “situació internacional cada cop més complicada”. “Hi haurà factors desfavorables a llarg termini”, va advertir amb una contundència molt poc habitual.
Mentrestant les negociacions entre els dos països estan congelades. L’últim cop que es van reunir va ser el 10 de maig, i la resposta de Trump a aquesta última negociació va ser augmentar els aranzels del 10% al 25% sobre 200.000 milions de dòlars d’importacions xineses. El govern xinès no va trigar a respondre i dos dies més tard anunciava un increment dels aranzels d’un 10% fins a un 15%, 20% o 25% en un divers catàleg de 5.140 productes dels EUA a partir de l’1 de juny.
Steve Bannon, exassessor de Trump, ja va anticipar quin podria ser el pla del president americà: “Hem de tancar Huawei”, va declarar dimecres. A parer seu, això és molt més important que arribar a un acord comercial.
Dijous les borses també van patir la tensió. Tant les asiàtiques com les europees i les americanes van tancar amb descensos.
LES CLAUS
1. La guerra comercial encara es pot tensionar més?
Si tenim en compte les declaracions d’ahir tant del govern xinès com dels EUA, tot apunta que sí. Ahir el govern de Trump va acusar Huawei directament de mentir i fer d’espia de l’executiu de Xi. La resposta del govern xinès va mantenir el mateix nivell de tensió i el portaveu del ministeri de Comerç va amenaçar de “preparar les respostes necessàries” a les accions que estan duent a terme els Estats Units.
2. Com està perjudicant Huawei aquesta guerra?
Per una banda podria patir problemes de producció de mòbils, sobretot després que el seu subministrador de xips per crear els seus processadors, l’empresa anglesa ARM, ha trencat relacions amb la companyia. L’altra gran conseqüència, que la companyia xinesa ja està notant, és la caiguda en picat de les vendes. Els grans distribuïdors com Amazon, PhoneHouse i MediaMarkt asseguren que els usuaris eviten comprar aparells Huawei.
3. Quines empreses han fet boicot a Huawei?
La inclusió de la companyia a la llista negra de Trump ha fet que Google i també empreses que no són nord-americanes, com la japonesa Toshiba i l’anglesa ARM, hagin optat per deixar de subministrar-li components.