La productivitat del treballador de les pimes baixa des de la recuperació econòmica

El Procés no afecta les petites i mitjanes empreses: el 2017 se'n van crear 5.800

El president de la Pimec, Josep González, i el secretari d'Economia, Joaquim Ferrer.
Elisabet Escriche
23/07/2019
3 min

BarcelonaLa productivitat dels treballadors de les petites i mitjanes empreses ha baixat des del 2013, tot i la recuperació econòmica. El 2013, quan se sortia de la segona recessió econòmica, la productivitat per ocupat de les pimes era de 64.453 euros, mentre que el 2017, any amb les últimes dades fetes públiques, va baixar fins als 64.162 euros. En aquests quatre anys, només el 2014 aquesta productivitat va ser inferior a la del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"És un indicador que ens ha de posar en alerta", ha admès el president de Pimec, Josep González. El màxim responsable de la patronal ha deixat clar que no està en contra d'apujar els sous -de fet, ha recordat que van donar suport a l'increment del salari mínim interprofessional-, però ha dit que aquest augment ha d'anar acompanyat de l'increment de la productivitat. "Si no és així pot arribar a afectar els llocs de treball", ha afegit.

A banda d'aquest indicador, el balanç de les pimes durant el 2017 va ser positiu. Segons l'anuari presentat aquest dimarts, fet amb els resultats de més de 82.000 petites i mitjanes empreses, el nombre de pimes catalanes va créixer un 1,1% el 2017 i va superar així les 519.000 (el 2017 es van crear prop de 5.800 empreses respecte a l'any anterior).

A més, el nombre d'ocupats va augmentar un 3% i es va quedar molt a prop dels 1,9 milions de treballadors, i el seu valor afegit brut (VAB) va ascendir un 4,3%, fins als més de 121.000 milions d'euros. Segons l'anuari, les petites i mitjanes representen gairebé el 60% del valor de la producció catalana (+0,6%) i per davant del VAB de les grans empreses (36%) i de l'administració pública (4,5%).

Pel que fa a les vendes, les pimes han augmentat un 8,6% i la seva rendibilitat financera abans d'impostos va arribar al 9,7%. És una mica inferior a la del 2016, quan es va arribar a una xifra rècord.

Els Procés no va afectar les pimes

El president de la Pimec ha recordat que tant durant com després dels fets polítics de la tardor del 2017 ja va dir que estava sent un bon any per a les petites i mitjanes empreses. "Les dades ho corroboren. Ja vam dir que anàvem bé", ha insistit. González ha fet una crida perquè que no es barregi la política amb el sector empresarial i que "quan es parli de xifres es parli de xifres". Alhora ja ha avançat que el 2018 "també serà un bon any".

En el mateix sentit, el secretari d'Economia, Joaquim Ferrer, ha lamentat que els mals auguris que es van fer en aquell moment "només perjudiquen l'economia". "Les xifres són molt tossudes i quan estàs dient que el 2017 el nombre d'empreses creix i també el dels ocupats i el del valor brut, molt mal any no ha sigut", ha afegit.

Perfil de la pime exportadora

L'anuari ha estudiat quin tipus de pimes exporta. Ho fan un 10%, una xifra que s'ha mantingut constant des del 2014 excepte una petita davallada el 2017. El perfil és el d'una empresa industrial, amb antiguitat, gran i amb més rendibilitat i productivitat.

Per dimensions, la meitat de les pimes mitjanes exporten, mentre que de les petites ho fa una de cada cinc, i de les micros, només un 5%. Pel que fa els sectors, una de cada quatre pimes de la indústria comercialitzen a l'exterior, una xifra que augmenta fins al 50% en el cas de les químiques. Pel que fa a les de l'àmbit construcció ho fa un 8%, al del primari un 5% i al de la construcció prop d'un 2%.

Per data de constitució de l'empresa, les que més exporten són les que es van crear abans del 1990 (21%), mentre que les constituïdes a partir del 2010 només ho fan prop d'un 8%.

stats