El Procés crispa el Círculo Ecuestre
Diversos socis del club privat protesten pel biaix d’una entitat que es defineix com a “apolítica”
Barcelona“El Círculo Ecuestre, com a tal, no podrà identificar-se amb una ideologia política o religiosa determinada”. Aquest és el primer article dels estatuts del club privat. Fundat el 1856, és un dels clubs socials més paradigmàtics de l’alta societat barcelonina. El seu nom sempre s’ha associat a les elits econòmiques de la capital catalana i és considerat un dels centres socials més selectes de la ciutat, amb un indissimulat biaix conservador. I malgrat la seva vocació apolítica, les tensions polítiques internes hi han aflorat els últims mesos.
Segons ha pogut saber l’ARA, el president de l’entitat, Alfonso Maristany, ha rebut els últims mesos queixes de diferents socis (en persona i per escrit) pel posicionament polític de l’entitat i, en concret, per la seva visió espanyolista del conflicte polític actual. Els retrets se centren en els tipus d’actes que promou l’entitat, amb convidats contraris a la independència.
El Círculo Ecuestre defensa, per mitjà de David Galán, el seu director general, la pluralitat dels actes que organitza l’entitat en diferents àmbits (cultural, empresarial, jurídic, tecnològic i també polític). De fet, explica que el Círculo “convida tothom, passa que hi ha casos, com el de l’alcaldessa Ada Colau, que prefereixen no venir-hi”. Fonts de l’Ajuntament confirmen que la invitació es va produir. En tot cas, un repàs als actes celebrats des de l’1 de setembre passat (quan va començar l’època de màxima efervescència del moment polític) mostra que l’entitat sí que té un cert biaix: dels més de 110 actes organitzats, n’hi ha 20 que directament o indirectament abordaven qüestions polítiques.
Roger Torrent, tot sol
Dels 20 conferenciants convidats, només un és independentista: el president del Parlament, Roger Torrent. Els 19 restants són nítidament unionistes, amb noms com Josep Borrell, Miquel Iceta, Inés Arrimadas, Xavier García Albiol, Pablo Casado, Albert Rivera, Josep Piqué i Jordi Cañas, i d’altres aliens a la política però molt posicionats com l’escriptor Fernando Sánchez-Dragó i l’advocat José María Fuster-Fabra.
Sobre això, Galán admet que “si hi ve algú de Ciutadans, ve més gent que si hi ve algú d’Esquerra, per dir alguna cosa”. I en aquest sentit recorda que la seva obligació com a club és “buscar facturació i actes que funcionin”. Malgrat tot, insisteix en la pluralitat del Círculo: “Òbviament que convidarem el president de la Generalitat [Quim Torra], i esperem que pugui venir”. El director general de l’entitat insisteix que és apolítica.
Hi ha un acte en concret que va causar molt malestar intern: el que es va fer el 6 de març a l’Ecuestre, on un empresari anomenat Karl Jacobi va esbroncar el president del Parlament, Roger Torrent. En aquell acte, Jacobi li va dir a Torrent que no tenia “ni idea” del que Europa pensava del Procés i va atribuir els 2,2 milions de vots independentistes a “30 anys de mentides”. Amb un to contundent va acusar els independentistes de portar “la desgràcia a totes les famílies” i va demanar, “per les mentides i perquè el que estan fent va contra la llei”, que els independentistes vagin “a la presó”. Les seves paraules van propiciar un “Oh!” general que va anar acompanyat també d’aplaudiments gens tímids i alguns xiulets.
El viacrucis per a la primera autoritat catalana no es va acabar aquí. Una altra assistent a l’acte -que en aquest cas no tenia accent estranger- li va fer la petició següent: “Li voldria demanar que com a representant de tots, passi del que és el seu pensament i persona i s’abstingui de portar aquest llaç, perquè no representa tots els catalans”. “Aquest llaç ens ofèn, demanar que a les nostres institucions no hi hagi aquest llaç és una petició molt democràtica”, va afegir.
El Círculo Ecuestre precisa que l’acte va ser organitzat pel Cercle de Directius de Parla Alemanya (KDF, en la sigla en alemany). “Com que alguns d’ells són socis nostres, els vam cedir una planta”. Galán admet que a l’acte hi van assistir socis de l’Ecuestre, però recorda que Jacobi no és membre de l’entitat i que el president del club, Alfonso Maristany, no hi va assistir.
Les queixes que han arribat al despatx de Maristany (i que segons les fonts consultades s’han ignorat) també fan referència a l’ambient que es respira a “la taula dels socis”. Aquesta taula amb capacitat per a 20 persones passa per ser una de les taules rodones més grans de la ciutat. És al menjador privat dels socis i diferents veus han criticat el clima polític que s’hi respira.
Algunes fonts consultades per l’ARA afirmen que les converses tenen un “to més preconstitucional que constitucional”. I hi ha coincidència a dir que entre els membres d’aquest grup hi ha Josep Bou, president d’Empresaris de Catalunya. Consultat per l’ARA, Bou va evitar fer cap declaració.
El director general de l’Ecuestre explica que aquesta taula funciona des de fa anys i que “amb el temps s’ha fet una penya d’amics”. Segons diu, “les converses són de política, esport, dones, homes, de tot”. Però si els temes són “més o menys esbiaixats”, això és “qüestió privada”. “No podem proposar temàtiques de conversa”, afegeix. Galán, a més, recorda que al Círculo hi ha 1.450 socis més un miler de cònjuges. I que hi ha “opinions per a tots els gustos”.