Els problemes econòmics assetgen els creadors israelians del programa Pegasus
La firma NSO es queda "sense valor" per als seus inversors després d'anys de polèmiques pels casos d'espionatge
BarcelonaDesprés de nombrosos escàndols, la polèmica comença a passar factura a la firma israeliana NSO, que també pateix per la seva viabilitat econòmica. El grup propietari del programari d'espionatge massiu Pegasus —que es va fer servir per rastrejar més de 60 independentistes catalans— s'ha quedat "sense valor" per als seus inversors. La delicada situació financera de la companyia va quedar exposada la setmana passada arran d'un judici entre la consultora que en va assumir la gestió l'any passat i els anteriors responsables de l'empresa.
Segons alguns dels documents presentats en aquesta vista, avançats pel diari Financial Times, la companyia no ha rebut cap nou encàrrec des del juliol del 2021, justament quan una investigació va revelar una llista amb prop de 50.000 telèfons de periodistes, advocats, activistes i polítics víctimes del seu sistema d'espionatge. Els mateixos arxius també han confirmat que l'empresa patia una "crisi imminent de liquiditat" a finals de l'any passat, per la qual cosa no podia funcionar de manera normal ni repagar els seus deutes. Aquesta situació va obligar NSO a negociar un ajornament dels terminis amb els seus creditors.
No obstant això, el grup va negar contundentment a la publicació britànica que estigui enmig d'entrebancs econòmics que posin en dubte el seu futur. "Els productes de NSO continuen tenint una demanda forta per part de clients d'arreu del món que confien en les nostres tecnologies per salvar vides i protegir el públic", insistia la companyia. Segons la firma, la documentació aportada en la demanda que apunta a una situació de bancarrota és simplement "incorrecta".