La fase pericial del judici del cas Bankia s'acabarà l'1 de juliol

El cas no quedarà vist per a sentència fins al setembre, amb els informes de conclusions definitives

Rodrigo Rato sortint de declarar als jutjats en una imatge d’arxiu.
i Ernesto Ekaizer
19/06/2019
2 min

MadridLa presidenta del tribunal que investiga la sortida a borsa de Bankia, Ángela Murillo, va comentar ahir a les parts que la prova del judici s'ha d'acabar l'1 de juliol, tot i que el cas no podrà quedar vist per a sentència perquè els informes de conclusions definitives no es presentaran fins al mes de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La prova pericial va continuar ahir i avui els pèrits de la Fiscalia Anticorrupció, Víctor Sánchez i Antonio Busquets, inspectors del Banc d'Espanya, se sotmetran a les preguntes de les acusacions i les defenses. S'hauran d'enfrontar a les qüestions de deu pèrits contractats pels acusats i les entitats que seuen al banc dels acusats.

Ahir la tensió entre els dos pèrits de la Fiscalia i els deu contractats pels acusats va augmentar uns quants graus, amb aquests últims rient a l'uníson quan escoltaven les afirmacions del pèrit Sánchez. Lluny de ser un debat acadèmic –diversos pèrits contractats són catedràtics, professors universitaris i economistes–, la intenció és restar coneixement i credibilitat, amb al·lusions personals, als dos inspectors del Banc d'Espanya que van assistir el jutge Fernando Andreu en la investigació.

Ahir les defenses dels acusats van assenyalar que en realitat no hi ha pèrits judicials i pèrits de part, sinó que tots són iguals. Segons una resolució del Tribunal Suprem, són pèrits que aporten ajuda a l'administració de Justícia.

Però, parafrasejant l'escriptor britànic George Orwell, alguns animals són més iguals que d'altres. Els pèrits contractats pels acusats cobren suculentes factures pels seus peritatges i aparicions al judici, mentre que els inspectors del Banc d'Espanya Sánchez i Busquets fan la seva feina voluntàriament i sense facturar.

Els dos pèrits sostenen que hi havia deterioraments preexistents que no es van reconèixer en la fusió de les set caixes per crear el Banc Financer i d'Estalvis (BFA) primer, i Bankia, després. I que aquests deterioraments o pèrdues ocultes van alterar la imatge fidel que havien de presentar els comptes de Bankia quan va sortir a borsa el 20 de juliol del 2011.

Nous correus del Banc d'Espanya

Precisament avui s'examinaran nous correus aportats per l'inspector clau del Banc d'Espanya a Bankia, José Antonio Casaus, amb els quals es confirma el coneixement d'aquests deterioraments o pèrdues no comptabilitzades.

Un d'ells destaca una reunió entre Casaus i el soci auditor de Deloitte, Francisco Celma, que el 17 de gener del 2012 els va informar de la situació crítica del BFA, accionista de referència de Bankia, l'impacte de la intervenció del Banc de València i alguns deterioraments més. En aquella reunió Celma va assenyalar que el conseller delegat de Bankia, Francisco Verdú, va dir que "si arriben a saber-ho no surten a borsa".

Aquesta afirmació la va fer Verdú en una reunió entre Celma i l'equip directiu de Bankia el 13 de gener, segons consta en una acta incorporada a les actuacions, en què precisament s'analitzen els deterioraments i la situació sense sortida del BFA.

stats