La privatització de la incineradora de Constantí queda deserta

La Generalitat rebutja l'única oferta, ja que no complia amb els terminis de pagament exigits pels 42,27 milions d'euros que demana

La incineradora de Constantí / ACN
Efe
07/03/2013
2 min

BarcelonaLa Generalitat ha declarat deserta la privatització de l'empresa pública Ecoparc de Residus Industrials, l'única incineradora de residus especials de la Península, que és a Constantí (Tarragonès), en no estar d'acord amb l'oferta de Tradebe, l'única empresa que va fixar una quantitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una resolució feta pública avui per l'Agència de Residus de Catalunya, aquest organisme sosté que l'oferta de Tradebe "no compleix" amb els requisits establerts en el plec de condicions i recorda en aquest sentit que les ofertes subjectes a condicionants o a altres limitacions "no podran ser tingudes en consideració".

Tradebe, una empresa especialitzada en residus industrials, i que treballa també amb substàncies perilloses, oferia els 42,27 milions que demanava la Generalitat, però no podia garantir el pagament de tot aquest import de manera immediata.

Fonts del govern català han assegurat a Efe que la intenció de la Generalitat era vendre la incineradora a Tradebe, però que els plecs del concurs impedien ajornar part del pagament, de manera que el Govern es proposa iniciar com més aviat millor un procediment negociat, més flexible que l'iniciat fins ara, per poder acabar culminant la privatització.

D'una banda, Tradebe, amb seu a Sant Joan Despí (Baix Llobregat), s'oferia a assumir 25,9 milions d'euros d'un crèdit sindicat que expirava el 2016 i a abonar els 16,37 milions d'euros restants a raó de dos milions d'euros anuals en els pròxims exercicis.

Tradebe concorria a aquesta privatització a través de la seva filial Ecològica Ibèrica i Mediterrània; també van arribar a la fase final les empreses franceses Ibertredi i Sita, però cap d'elles va presentar oferta econòmica.

La Generalitat va reconèixer recentment que la privatització de la incineradora de Constantí a una altra empresa l'obligaria a indemnitzar l'actual concessionària –Grecat, participada a parts iguals per Basf, Comsa Emte i Ecocat– amb 7,3 milions d'euros.

Encara que l'any passat la Generalitat va aconseguir tancar diversos processos de privatització de calat el 2012, entre ells els dels túnels de Vallvidrera i del Cadí, i l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat, que s'està resolent als tribunals, va encallar en la seva intenció de privatitzar l'antiga ICF Equipaments, ara denominada Edificis i Equipaments de Catalunya (Eecat).

La Generalitat va haver de declarar desert aquell concurs en no rebre cap oferta vinculant i es va veure obligat a integrar-la en Gisa, companyia que ara es diu Infrastructures de la Generalitat.

stats