Laboral

Acord per augmentar fins als 965 euros al mes el salari mínim aquest 2021

El ministeri de Treball i els sindicats han arribat a una entesa sense la patronal

MadridEl salari mínim interprofessional (SMI) augmentarà fins als 965 euros al mes en 14 pagues aquest 2021, respecte als 950 euros actuals. El ministeri de Treball ha arribat aquest dijous a un acord amb els dos sindicats majoritaris –i sense les patronals–. En concret, l'acord recull un augment de 15 euros per a aquest 2021 que serà retroactiu, és a dir, que es començarà a aplicar des de l'1 de setembre. La xifra se situa dins el ventall que el grup d'experts del govern espanyol va proposar per augmentar el salari mínim aquest 2021, entre 12 i 19 euros.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'acord també ha tancat "una revisió progressiva" per augmentar l'SMI els anys 2022 i 2023. De fet, si els sindicats han acceptat un augment de 15 euros per a aquest 2021, és a dir, per sota dels 25 euros que exigien (un augment aproximat a l'increment de l'IPC), és perquè va acompanyat d'un pla de creixement per als pròxims dos anys. En aquest cas, malgrat que el ministeri de Treball no ha especificat una xifra, a partir de l'1 de gener del 2022 el salari mínim pujaria fins a uns 1.000 euros aproximadament, segons els sindicats, i el 2023 s'aprovaria un augment per arribar al 60% del salari mitjà a Espanya, tal com Podem i PSOE van acordar al pacte de coalició i com marca també la Carta Social Europea subscrita per Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Després de vuit mesos amb aquesta qüestió congelada, la negociació entre el govern espanyol i els agents socials per augmentar-lo es va reprendre l'1 de setembre. Les converses, però, no han sigut fàcils i, de fet, aquesta és la primera negociació que acaba amb un acord sense consens entre els agents socials, ja que les patronals (CEOE i Cepyme) han decidit no moure peça i no sumar-se a l'increment. La seva posició enrocada fins i tot fa perillar les reformes que el govern espanyol vol negociar aquesta tardor amb els agents socials. "S'han assegut amb 0 [euros] i han marxat amb 0 [euros]. Això no és negociar, són línies vermelles i són fronteres i jo mai he anat a una taula [de diàleg] així", ha dit Yolanda Díaz en una entrevista a Televisió Espanyola aquest dijous a la nit. La ministra de Treball ha lamentat que la patronal no s'hagi sumat a l'acord i ha apuntat que li deu una "explicació" a la ciutadania: "Han d'explicar la seva posició. Avui dia els convenis col·lectius estan augmentant un 1,5% i l'acord amb els sindicats augmenta el salari mínim un 1,6%", ha dit Díaz.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, l'executiu espanyol, en concret l'ala socialista, amb la ministra d'Economia, Nadia Calviño, al capdavant, havia ajornat l'augment davant "la fragilitat" de l'economia fruit de la crisi del coronavirus, i no havia accedit a reprendre la negociació fins ara, amb la millora del mercat laboral. El mateix president espanyol, Pedro Sánchez, confirmava l'increment per als últims mesos del 2021 a principis de setembre.

Negociació dels ERTO

Aquest divendres també s’ha reprès la negociació per prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), que caduquen el 30 de setembre. Una negociació que ha d'obrir la porta al disseny de l'esquema dels futurs ERTO permanents. Agents socials i govern espanyol es reuniran un altre cop dimarts que ve amb un text normatiu nou que l'executiu s'ha compromès a presentar, segons expliquen fonts sindicals. Les mateixes fonts expliquen que no s'ha tancat la durada d'una nova pròrroga i que està pendent que el govern proposi un mecanisme alternatiu a la pròrroga automàtica dels ERTO vigents fins ara.

Cargando
No hay anuncios

A més, el ministeri de Treball també voldrà impulsar la formació a través dels ERTO. "La negociació va per bon camí", ha dit la ministra de Treball. Díaz ha detallat que es voldran desplegar mecanismes de formació per a aquells treballadors afectats per un ERTO i "impulsar una formació que sigui de qualitat i propiciï un canvi de model productiu".

Al seu torn, el sindicat de CCOO explica que han demanat prorrogar els ERTO fins al 31 de gener de l'any que ve. De fet, des del govern espanyol donen per fet que el mecanisme utilitzat des que va començar la pandèmia per protegir els treballadors es prorrogarà uns mesos més. La qüestió és com. El secretari general de CCOO, Unai Sordo, s’ha mostrat favorable a mantenir els expedients tal com estan dissenyats en aquests moments. “Seria partidari de no modificar l’esquema que ha funcionat bé, perquè estem a la fase final de la pandèmia”, ha dit aquest dimecres.

Cargando
No hay anuncios

En aquests moments, unes 49.688 persones a Catalunya i unes 253.969 al conjunt d'Espanya estan afectades per un expedient. Són les xifres més baixes des que va començar la pandèmia i el govern espanyol ha obert la porta a afegir alguns matisos i a acotar alguns dels criteris a l'esquema actual perquè les empreses es puguin acollir a la mesura. Després del bloqueig de les patronals amb el salari mínim, la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, s'ha mostrat confiada que no passarà el mateix amb la negociació dels ERTO. "Espero que puguem seguir treballant amb ells per protegir els més vulnerables ara que s'ha de negociar la pròrroga dels ERTO", ha subratllat. Amb tot, des de CCOO s'ha llançat una advertència. “He vist negociacions senzilles dels ERTO que després s’han complicat. No vol dir que sigui imminent”, ha recordat Sordo.