Turisme

Els preus dels hotels es disparen a Barcelona un 18% en un any

L'ocupació encara està per sota dels nivells prepandèmics, però les tarifes els superen de llarg

BarcelonaL'ocupació dels hotels de Barcelona és encara lleugerament inferior a la de l'any 2019, abans de l'esclat de la pandèmia, però els preus no han parat de créixer i l'últim any s'han disparat més d'un 18%, segons l'estudi semestral de les consultores STR i Cushman & Wakefield, que recull dades de 1.200 hotels i més de 150.000 habitacions de tot Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes consultores, en el seu baròmetre del gener al juny del 2023, donen per superat l'impacte del covid en el sector. Segons les dades de l'estudi, el primer semestre d'enguany l'ocupació hotelera de Barcelona va ser del 75,9%, encara una mica inferior a la del mateix semestre del 2019 (77,2%), però superior a la dels primers sis mesos de l'any passat (65,6%) –de l'any 2020 no hi ha registre per la seva excepcionalitat per la pandèmia, amb tancament generalitzat dels establiments.

Cargando
No hay anuncios
Preu mitjà de les habitacions d'hotel a Espanya
Dades del gener al juny del 2023

Tot i la millora, Barcelona no ocupa el primer lloc d'Espanya en ocupació hotelera. Per davant hi ha Màlaga (81,8%), que ja ha superat els nivells precovid, igual que València (78,3%) i les Illes Canàries, tot i que en aquest cas està lleugerament per sota (sis dècimes) que l'any 2019. En el conjunt de l'Estat, l'ocupació hotelera va ser del 72,4% en el primer semestre, més de dos punts per sobre dels sis primers mesos del 2019.

Cargando
No hay anuncios

"Des del 2019, la fortalesa de la demanda no ha canviat", assegura Albert Grau, soci i codirector de Cushman & Wakefield Hospitality a Espanya, la divisió hotelera de la consultora. Però Grau destaca un fenomen de l'últim any: "L'evolució la podem observar en els preus mitjans, que han crescut amb força com a resultat tant de la inflació com de la consistència de la demanda".

Aquest augment de preus es detecta quan s'analitza l'ADR hoteler (el preu mitjà diari per habitació), un dels indicadors clau del sector. Barcelona és la segona ciutat espanyola amb un ADR més alt, només superada per Marbella. Així, a la capital catalana en el primer semestre d'enguany el preu de mitjana per habitació se situava en 172,6 euros, quan un any enrere era de 145,8 euros, i l'any 2019, abans de la pandèmia, de 148,1 euros. És a dir, l'últim any la tarifa ha crescut un 18,3% i des del 2019 l'increment ha sigut del 16,5%.

Cargando
No hay anuncios

A Marbella, la localitat amb els hotels més cars, la tarifa diària mitjana s'ha enfilat el primer semestre fins als 240 euros, mentre que per darrere de Barcelona se situen Madrid (146 euros), les Balears (144), les Canàries (137) i Màlaga (130). En el conjunt de l'Estat, la tarifa diària es va situar en 135,8 euros, clarament per sobre dels 123,8 euros d'un any enrere i els 112,8 euros del 2019, un 20% de creixement des d'abans del covid-19.

Segons Bruno Hallé, soci i codirector de Cushman & Wakefield Hospitality, "la indústria hotelera va contenir els efectes de la pandèmia pel que fa als preus, cosa que ha permès aplicar correccions a l'alça un cop recuperats els nivells d'ocupació, en resposta a una inflació que també afecta el marge operatiu dels negocis".

Cargando
No hay anuncios

Més rendibilitat

Mantenir l'ocupació i l'augment de les tarifes ha permès també millorar la rendibilitat dels establiments. El RevPAR –ingressos per habitació disponible–, que és el principal indicador de rendibilitat del negoci, s'ha disparat. A Barcelona es va situar en el primer semestre en 130,9 euros, un 14,4% superior al del mateix període del 2919 i un 36,8% superior al de l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

Només Marbella, de nou, supera Barcelona en aquest indicador, amb 153,1 euros, mentre que la mitjana a l'Estat és de 95,4 euros, quan abans de la pandèmia era de 81,7 euros. De fet, Barcelona és la segona ciutat amb un increment més gran d'aquest indicador de rendibilitat, només superada per Granada, amb un augment del 38,8%, malgrat que en xifres absolutes la ciutat andalusa se situa molt per sota de Barcelona, amb 73,4 euros.