La recuperació postcovid

Els preus cauen un 0,6% al juliol però estan un 2,8% per sobre d'un any enrere

La reducció de l'IVA de l'electricitat i les rebaixes d'estiu empenyen la inflació a la baixa

2 min
Clients fent cua en una botiga d'un centre comercial

BarcelonaEls preus de béns i serveis de consum van caure un 0,6% a Catalunya aquest juliol en comparació amb el juny. Malgrat això, els preus s'han recuperat respecte a fa un any, quan tot just se sortia dels confinaments més durs i l'economia continuava amb deflació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'índex de preus al consum (IPC) publicat aquest dijous per l'INE, la caiguda del cost de la vida té diverses fonts. D'una banda, el cost de l'electricitat, que havia pujat de manera molt intensa al juny amb les noves tarifes, va tornar a caure després d'aplicar-se la rebaixa de l'IVA del rebut de la llum aprovada pel govern espanyol. A més, el cost del vestit i el calçat va caure un 12,4% a Catalunya en un sol mes fruit dels tradicionals descomptes estiuencs per les rebaixes, que afecten principalment els comerços de moda.

A Catalunya, el transport i els combustibles no han registrat una caiguda, sinó una lleu pujada del 0,6% mensual, tot i que a Espanya la reducció del preu de la gasolina ha tingut un impacte a la baixa sobre els preus, ja que també afecta altres productes, com l'alimentació. Per contra, el preu del gas, que l'any passat estava en mínims, en les últimes setmanes ha experimentat forts increments.

A Espanya l'IPC va modificar en una dècima la xifra avançada per al juliol fa un mes. Amb la dada definitiva, l'IPC va augmentar un 0,8% davant del 0,7% anunciat per l'INE inicialment. En comparació amb un any enrere, els preus van augmentar un 2,9%.

Inestabilitat de preus fins a finals d'any

Igual que la majoria de bancs centrals de les economies desenvolupades, el Banc Central Europeu fa mesos que adverteix que aquest 2021 la inflació patirà certa inestabilitat. Després d'un 2020 amb caigudes generalitzades de preus a causa de la pandèmia, que va portar una disminució del consum de les famílies, el 2021 la presidenta del BCE, Christine Lagarde, espera pujades sobtades però temporals i manté els estímuls, ja que considera que l'economia trigarà encara un o dos anys a recuperar-se plenament del sotrac del covid-19.

Tot i que aquest al juliol finalment hi ha hagut una frenada, l'organisme monetari europeu espera que fins a finals d'any els preus es mantindran a l'alça a nivell global, ja que en molts sectors es produiran colls d'ampolla que provocaran escassetat de certes matèries primeres o materials, com ha passat en el cas dels microxips utilitzats en la indústria de l'automoció i que, per exemple, van obligar Seat a aturar durant uns dies la fàbrica de Martorell.

A més, després d'un 2020 amb preus molt baixos, es produeix el que els economistes anomenen efecte base. És a dir, la recuperació de l'activitat econòmica fa que la normalització dels preus sigui ràpida, la qual cosa provoca pujades fortes percentualment però que en realitat són més moderades en termes absoluts.

stats